Strateginen johtaminen 10: Tiedustelu eli tiedonhankinta

Tiedustelu copy

Intelligence rules the world.

Tiedustelu tarkoittaa toiminnassa tarvittavan tiedon keräämistä, käsittelyä, tulkintaa ja jakamista päätöksenteon pohjaksi. Tiedustelun tehtävänä on tuottaa materiaalia tilannekuvan luomiseen ylemmän johtoportaan käyttöön. Kautta aikojen sotia on johdettu tiedustelulla. Sen pohjalta on tehty strategioita, taktiikoita ja koulutettu joukkoja. Sodankäynnissä kenraali, joka ei ole käyttänyt tiedustelijoita, kokee toistuvia tappioita. Yrityksen tiedonhankinta on tavoitteellinen prosessi, jossa johtaja ja johto yrittää löytää informaatiota eri lähteistä löytääkseen päätöksentekoon tarvittavan tiedon. Tarkoituksena on tunnistaa olennaisia tiedonlähteitä ja kanavia sekä valita tarkoitukseen sopivia lähteitä ja kanavia, jotta niitä voitaisiin hyödyntää tiedontarpeiden tyydyttämiseen. Tiedonhankinnan kanavina voivat toimia esimerkiksi kirjasto, markkinat, kilpailijat, internet, henkilölähde jne. Tiedustelu tai tiedonhankinta on systemaattista kartoitusta ja ennakointia tulevista mahdollisuuksista tai trendeistä. Näkemyksellisyys tarkoittaa ymmärrystä siitä, mihin maailma on menossa tai mihin se voisi mennä ja mitä toimenpiteitä olisi hyvä tehdä suunnan muuttamiseen. Yritysten johdon pitää jatkuvasti miettiä, mikä on seuraava teknologian murros. Mitä muutoksen merkkejä on ilmassa? Mitä muutoksia kilpailijakentässä tapahtuu?

Lähtötietojen merkitys strategian suunnittelussa tai muutostilanteessa on ratkaiseva. Tieto on tärkeää, jotta voimme ymmärtää, miten totuus on matkan varrella muuttunut. Mikä on totta nykyhetkessä, kun tarkastellaan yrityksen asiakkaita, kilpailijoita, teknologiaa, kulttuuria, alihankkijoita, tehokkuutta jne. Tiedon etsiminen on johtajalle ja yritykselle erittäin tärkeä peruslähtökohta. Ennen strategian päivittämistä, suunnittelua tai toiminnan muutosta on viisasta pysähtyä mietimään nykytilannetta viimeisimmän tiedon valossa. Kenraali Colin Powellin mukaan päätös on jo myöhässä, jos odotat kunnes sinulla on 100% saatavilla olevasta tiedosta. Powell suosittelee keräämään 40-70 % saatavilla olevasta tiedosta ja tekemään sen perusteella päätöksen, joka tuntuu oikealta. Tärkein havainto yrityksen kilpailustrategiassa on, että maailmaa muuttuu ja nopeasti. Jos toimitaan aina kuten ennenkin, tulee seinä vastaan, ja muut menevät ohi vasemmalta ja oikealta. Johtajalla on oltava kyky nousta katsomaan tulevaisuutta ja menneisyyttä helikopteriperspektiivistä ja nähdä selkeät yhteydet tulevaisuuden ja historian välillä.

Tulevaisuuden ennakoiminen on yrityksille tärkeämpää kuin koskaan ennen. Kilpailijoiden, toimittajien ja sidosryhmien nimet, asema ja tilanne voivat muuttua päivän sisällä ja siksi jatkuva tiedustelu ja tilannekuvan ylläpitäminen on päätöksenteon ja suunnittelun kannalta tärkeää ja suorastaan välttämätöntä. Tulevaisuuden ja trendien ennakointi ja seuranta luo yritykselle ja sen johdolle sellaiset päätöksenteon perusteet, ettei missään vaiheessa tarvitse tehdä paniikkijarrutusta vaan voi toimia jatkuvasti ennakoivasti muuttuvista tilanteista huolimatta. Ennakkotietoa ja tietoa tulevaisuudesta ei saada hengiltä, ei jumalilta, ei tarot-korteista, eikä laskelmista. Se on hankittava niiltä, jotka tuntevat kilpailijan, markkinat ja asiakkaat. Usein tieto ja ratkaisukin löytyvät asiakasrajapinnasta, kun vain viitsii käydä kysymässä. Tulevaisuuden ennustaminen on parhaimmillaan hyvää arvausta, koska tulevaisuutta ei vielä ole, sehän on vasta tulossa.

One comment

  1. hannuhypponen · 21 helmikuun, 2016

    Tämä on lähellä ajatustani, jossa riskien hallinta vastaa tunnistettaviin uhkiin ja siksi tarvitaan toimintakykyä, resilienssiä, joka vastaa ”eteen tulevaan” kun on selvittävä niillä, mitä sinulla tai joukollasi on tai on käyttöön saatavissa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s