Strateginen johtaminen 9: Painopiste / priorisointi

Painopiste copy

Luo aina painopiste eli keskitä voimavarat. Solve et coagula: Keskitä ja jaa voimat tilanteen mukaan.

Tasajako ei ole taktiikkaa resurssien jaossa. Juustohöylätaktiikka eli vähän sieltä täältä ja vähän sinne ja tänne on ajattelua ilman painopistettä ja strategiaa. Yrityksen pitää erottua ja oikeasti keskittyä johonkin osaamisalueeseen. Rajattomia resursseja ei ole kenelläkään käytössä. Aina on enemmän tarpeita kuin on resursseja. Sen tähden pitää luoda painopiste. Sotilastaktiikassa komentajan suunnitelma on hylätty, jos hän jakaa esimerkiksi 90 kertasinkoa tasan kolmen komppanian kesken. Jollei suunnitelmassa ole painopistettä, ei ole myöskään kristallinkirkasta taisteluajatusta tai strategiaa. Jokainen sotilaskomentaja tietää myös, että painopistettä siirtämällä voidaan lyödä määrällisesti suurempi joukko. Painopisteiden ja tärkeysjärjestysten valinta vaatii rohkeutta ja niistä kiinni pitäminen kurinalaisuutta. Koska kaikkea ei voida tehdä samanaikaisesti, fokuksen löytäminen on kilpailun voittamisen välttämätön elinehto. Strateginen ajattelu voi merkitä painopisteen asettamista tiettyyn asiakassegmenttiin, uusien tuotteiden tai palvelujen lanseerauksen järjestyksen ja aikataulun porrastusta, päätöstä kansainvälistymisen tai muun laajentumisen suunnasta ja ajoituksesta tai alustavaa päätöstä yritysostojen kohteista tai yhteistyökumppanin valinnasta. Onko painopisteiden asettamisen esteenä demokraattisuus vai johtajien ajattelun keskittyminen vikoihin ja heikkouksiin? William Gladstone toteaa hyvin: ”Viisas on se, joka ei tuhlaa voimiaan hankkeisiin, joihin hän ei ole sovelias ja vielä viisaampi on se, joka valitsee hyvin osaamistaan asioista parhaan ja noudattaa sitä päättäväisesti.”

Silloin kun resurssit vähenevät, oleellista on priorisointi. Kysymys on valinnasta lukemattomien vaihtoehtojen joukosta, asioiden laittamisesta tärkeysjärjestykseen ja myös tietoista kieltäytymistä monista ehkä järkevistä vaihtoehdoista. Hyvään johtamiseen kuuluu kyky priorisoida asioita, koska kaikkea ei kuitenkaan pysty eikä ehdi tekemään. Prorisointi on minkä tahansa tekemisen asettamista tärkeysjärjestykseen. Johtajan tehtävä on asettaa tärkeimmät asiat etusijalle. Tärkeysjärjestyksen määrittelyssä on syytä muistaa, mitä sinulta edellytetään, mikä tuo suurimman tuoton ja mikä on kaikkein palkitsevinta. Oleellisinta on siis tehdä oikeita asioita. Tavoitteena on tehostaa toimintaa ja vähentää kustannuksia. Priorisointi on kykyä sanoa ei kaikelle epäoleelliselle ja tarpettomalle. Priorisointi on helppoa, mikäli visiot, tavoitteet, tarpeet ja velvollisuudet ovat selvillä. Yrityksen tehtäviä ja projekteja on niin paljon, että keskeisten valitseminen hukkuu yleiseen sekamelskaan ja kaaokseen. Keskeinen kysymys on, mikä on yrityksellesi olennaista. Karsi ja karsi eli jos voit jättää jotain pois, jätä se pois. Tärkeimmät asiat ensin. Tunnista organisaatiosi ydinosaaminen. Yksi aihe tai asia kulkee helpommin läpi koko organisaation. Keskity niihin muutamaan asiaan, jotka organisaatiosi tekee häikäisevän hyvin. Älä aloita uutta toimintaa tai valtaa uusia alueita ennen kuin oma perusliiketoiminta on oikeasti hallussa ja tekee tulosta. Parempi yksi erinomainen ydinkompetenssi ja strateginen aie kuin useita aikomuksia ja pientä osaamista vähän sieltä sun täältä. Kaikkea kerralla ahnehtivalla on yleensä ikävä loppu. Parhaat johtajat eivät salli merkityksettömien asioiden tulla tärkeiksi. Toisaalta he eivät myöskään salli merkityksellisten asioiden tulla merkityksettömiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s