Johtaja, onko korjaava palaute sinulle kasvuprosessi vai kiukuttelun paikka?

Älä huuda, älä raivoa, älä syyllistä – ymmärrä, reflektoi, opi ja kasva. Esihenkilön on hyvä harjoittaa harkintakykyään ja tunteiden hallintaa. Mieti ensin, anna tunteiden jäähtyä ja reagoi vasta sitten.

Vielä löytyy johtajia, jotka saatuaan henkilöstökyselyssä kriittisiä arvioita, kokoavat johdettavansa kokoon ja ripittävät heidät pystyyn vääristä vastauksista. Vielä tämän jälkeenkin he sanovat olevansa hyviä johtajia, mitä johdettavat eivät ole ymmärtäneet. Johtaminen ei ole sitä, että komennetaan muita tekemään asioita. Kunnioittava, ystävällinen kohtelu vahvistaa ja tukee ihmisarvoa. Johtajuudessa on paljolti kyse tavasta toimia muiden ihmisten kanssa. Palaute kuuluu kaikille, myös johtajille. Jokaisen johtajan pitää aktiivisesti kerätä dataa ja palautetta omasta johtamispalvelustaan, muuten ei kehity, eikä kasva omassa johtajuudessa. Kehityskeskustelu on viimeistään paikka, jossa johtajalla pitää olla kanttia pyytää palautetta omasta johtamisesta; miten voisin olla parempi pomo sinulle ja tiimille? Johtajan pitää nöyrästi vastaanottaa palaute ja harjoittaa itsereflektointia palautteiden perusteella sekä käydä dialogi peilistä näkyvän haasteellisimman johdettavan eli itsensä kanssa siitä, mitä pitää jatkossa tehdä, että olisi parempi pomo. Jatkuva itsereflektointi erottaa hyvän ja erinomaisen esimiehen toisistaan. Johtajalla pitää olla kyky antaa ja ottaa vastaan myönteistä ja korjaavaa palautetta sekä rohkeus puhua totta. Muista, että omassa käyttäytymisessäkin voi toisinaan olla korjaamisen varaa. Pahinta on, jos kukaan ei uskalla antaa sinulle rakentavaa palautetta. 

Mieti etukäteen, mitkä ovat tilanteita tai asioita, jotka saavat sinut menettämään malttisi tai toimimaan muuten harkitsemattomasti. Onko peruskäyttäytymisesi vuorovaikutustilanteissa neutraali, positiivinen vai negatiivinen? Onko sinulla johtajana näitä taitoja ja kykyjä: itsetuntemus, tunteiden hallinta, motivaatio, empatiakyvyt, vuorovaikutustaidot ja sietämistaidot? Emme voi aina pysäyttää tunteita ja ajatuksia, mutta voimme oppia hallitsemaan niitä. Ihmiset unohtavat, mitä olet tehnyt ja mitä olet sanonut. Mutta he eivät unohda niitä tunteita, joita olet heissä herättänyt. Pelkkä tieto ja tekniset taidot eivät tee meistä johtajaa, vaan tarvitaan myös tunneälyä, sillä suuri osa johtamistaidosta liittyy ihmisen kykyyn hallita tunteitaan ja tekojaan sekä suhteitaan työtovereihinsa. Tunneäly ei tarkoita sitä, että työpaikalla ollaan vain mukavia toisia ihmisiä kohtaan. Se ei myöskään tarkoita sitä, että tarpeen tullen asiat voidaan sanoa toiselle myös suoraan, esimerkiksi silloin, jos toinen ihminen on pakko saada kohtaamaan jokin ikävä totuus. Tunneäly ei tarkoita tunteiden valtaan joutumista, tunteilua, vaan perusajatuksena on tunteiden oikea hallinta. Erityisesti johtajan tulee kehittää tunteidensa hallintaa tilanteessa kuin tilanteessa. Valtaosa johtamistilanteista vaatii itsehillintää ja sitä pitää olla silloin, kun olet asiakasrajapinnassa tai ihmisten johtaja. 

Johtajuuden yksi tärkeä ominaisuus on, että puhuu kaikkien työntekijöiden kanssa ja kyselee kuulumisia. Kysyminen on myös vallankäyttöä; on tärkeää olla tietoinen, mitä kysyy, miten kysyy ja miksi kysyy. Älä unohda dialogin voimaa. Vuorovaikutteinen dialogi ihmisten välillä lisää ymmärtämistä ja tuo johtamiseen lisäarvoa. Ihminen, joka ymmärtää, mitä ja miksi on tekemässä, saa aikaan enemmän ja parempaa. Sanotaan, että mitä et voi mitata, sitä et voi johtaa. Yhtälailla pitää paikkansa se, että sitä mitä et saa organisaatiotasi ymmärtämään, siitä et saa tehokasta. Johtaminen on kykyä saada ihmiset ymmärtämään asioita ja toisiaan. Kun sinun tekee mieli vastata tuleen tulella, muista, että palokunnat käyttävät yleensä vettä. Käytä oikeita sanoja, niin ei tarvitse huutaa ja kiukutella.  Kuten Topelius on todennut, jokainen sana on siemen. Mieti tarkkaan omia sanavalintojasi, ettei synny väärinymmärryksiä.

Meidän on tunnettava ne ihmiset, joiden kanssa teemme töitä. Tämä korostuu erityisesti muutoksessa ja kriiseissä. Kun tunnet joukkosi, ja vain kun tunnet joukkosi, voit luottaa heihin, tiedät mihin he pystyvät, tunnet heidän mielialansa sekä ymmärrät heidän arkensa surut ja ilot. Luottamuksen ilmapiiri syntyy, kun johtajat pitävät kiinni siitä, mitä on sovittu, välttävät poukkoilua, estävät politikoinnin, kuuntelevat, ovat suoria ja aidosti läsnä, ovat johdonmukaisia ja rehellisiä. Luottamuksen ansaitseminen on siis periaatteessa tosi helppoa. Siihen riittää, että puhuu totta ja tekee sen, mitä lupaa tehdä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s