Johtaja, vältteletkö johdettaviasi?

Johtamiskulttuurin tulee olla management by walking around ei management by walking away.

Helsingin Sanomissa 22.4.2023 oli artikkeli HUS:n toimitusjohtajasta, joka toivoi, että henkilöstö tulisi hänen ovensa taakse ennemmin kuin ottaisi ongelmista yhteyttä mediaan. Surullista, että meiltä löytyy vieläkin johtajia, jotka ovat nostaneet itsensä jalustalle. Johtaminen on palveluammatti, jossa johtajan on mentävä johdettavien luo ja kysyttävä heiltä, miten voin auttaa ja miten asoita voisi parantaa. Tärkeää on ymmärtää myös vallan käytön ja johtamisen ero. Vallan käyttö on sitä, että saat jonkun tekemään jotain, mitä hän ei halua. Johtaminen on sitä, että autat jotakuta onnistumaan siinä, mitä hän on tekemässä ja tekemään sen vähän paremmin. Sote-puolen johtamisongelmista on puhuttu vuosikymmeniä ja edelleen johto odottaa ”torneissaan” ja sihteerien tai ”liikennevalojen” takana, että henkilöstö tulee puhumaan heille ongelmistaan. Sote-henkilöstö on puhunut ongelmista jo vuosia, mutta johto on joko sivuuttanut ne tai paennut niitä. Eikö HUS:n toimitusjohtaja ymmärrä, että asioiden vuotaminen medialle ja äänestäminen ”jaloilla” ovat henkilöstön viimeisiä hätähuutoja johdon kuuroudelle. Minusta se kertoo paljon organisaation johtamiskultturista, jos sen ongelmista keskustellaan organisaation ulkopuolella, median sivuilla ja toimitusjohtaja pitää Hesarin sivulla pyytää henkilöstöä käymään kylässä. Pitäisikö HUS:n johdon pyrkiä kohtelemaan työntekijöitään samalla tavalla kuin asiakkaitaan. Yksityisellä puolella ymmärretään, että asiakas maksaa iloisen liikepelin ja henkilöstö tekee tuloksen. Jos kohtelet asiakkaita ja henkilöstöä huonosti, he äänestävät jaloillaan ja iloinen liikepeli loppuu pahimmillaan siihen.

Mooses laskeutui vuorelta alas kansan keskuuteen. Mitä olisi tapahtunut jos hän olisi jäänyt vuorelle odottamaan, että kansa nousisi vuorelle? Johtajien olisi syytä opetella itse lähestymään henkilöstöä (management by walking around) ja jutella heidän kanssaan yhteisistä ongelmista tai onnistumisista. Muistutan, että totuus löytyy asiakasrajapinnasta, meni organisaatiolla huonosti tai hyvin. Olisi viisasta johtamista laskeutua omasta tornista aika ajoin alas vain juttelemaan ja kuulostelemaan henkilöstön tunnelmia ja vastaanottamaan palautetta, vaikka se tekisi kuinka kipeää. Toimitusjohtajalle olisi tärkeämpää saada itse palautetta suoraan arkipäivän työntekijöiltä kuin saada suodatettua tietoa usean välikäden kautta. Mielestäni tilanne on se, että meillä on kahdenlaisia organisaatioita: niitä, jotka ymmärtävät muutoksen ja lähtevät tekemään jotain ja niitä jotka eivät lähde. Montakohan johtamistasoa mahtaa HUS:n organisaatiosta löytyä? Onko HUS:n johdossa vain oltu haluttomia muuttamaan johtamiskäytäntöjä? Mitä jos HUS:n johto kysyisi, mitä työntekijät haluavat ja tarvitsevat, ja johto toteuttaisin sen? 

Sote-puolen rahoitusongelmista on vaalien alla ja vaalien jälkeen puhuttu paljon. Minua hämmästyttää, kuinka kallis hallintohimmeli Suomeen rakennettiin, yhteensä 21 hyvinvointialuetta. Vaikka puolet meidän väestöstä asuu jo nyt Hämeenlinnan tason eteläpuolella. Lisäksi meidän demografinen kehitys on jo vuosia ollut se, että Suomi pakkautuu kasvukeskuksiin ja syntyvyys on ollut ennätysalhaalla vuosia. Meillä on kaksi hyvinvointialuetta, joiden väkiluku on noin 70 000 asukasta ja molemmat ovat muuttotappioalueita eli väkiluku vähenee entisestään. Jokainen tervejärkinen ymmärtää, ettei sellaisilla hyvinvointialueilla ole taloudellisia resursseja toimia. Tästä huolimatta ne perustettiin ja niihin luotiin raskas ja kallis hallinto. Asiantuntijat ovat alusta lähtien todenneet, että meille riittää 10-12 hyvinvointialuetta. Miksi meidän poliitikot ovat Suomen velkaisessa taloustilanteessa (15 vuotta otettu velkaa) siitä huolimatta rakentaneet ylisuuren hyvinvointihimmelin? Rahat eivät yksinkertaisesti riitä, ja demografinen kehitys on varmasti heillä ollut tiedossa. Toivottavasti uudella hallituksessa on munaa säästää ja niputtaa heti kättelyssä hyvinvointialueita. Meitä on vain 5,5 miljoonaa. Hyvinvointialuehimmeli on rakennettu kuin meitä olisi vähintään puolet enemmän. Tunnettu tulevaisuudentutkija Ilkka Halava on jo vuosia sitten todennut, että nuorempi sukupolvi tulee rikkomaan meidän julkisen puolen hallintohimmelit. He joutuvat tekemään sen pelkästään siitä syystä, että nykyiset ikäluokat ovat kooltaan puolet pienempiä kuin vanhemmat ikäluokat. Suomesta ei voi enää käyttää nimitystä pohjoismainen hyvinvointivaltio. Me olemme kaikilla talousmittareilla Tanskan, Ruotsin ja Norjan perässä. Suomen tulisi noudattaa vanhan kansan talousviisautta, ei pidä syödä enempää kuin tienaa. Sillä ajattelulla pärjää jokainen omassakin elämässä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s