Johtamisen perusperiaate 5: Delegointi = jaettu johtajuus

Vain varmat johtajat jakavat valtaa muille. On tärkeää pystyä delegoimaan ja luopumaan osasta valtaa.

Vain varmat johtajat jakavat valtaa muille. On tärkeää pystyä delegoimaan ja luopumaan osasta valtaa.

Delegoinnissa on kyse tehtävien uudelleenjärjestelystä, toimenkuvien päivittämisestä, kykyjen hyödyntämisestä, potentiaalin löytämisestä, organisaation tehokkuuden kasvattamisesta, asioiden sujuvasta hoitamisesta, yhteistyöstä, vuoropuhelusta ja ajan vapauttamisesta. Delegointi on keskeinen keino innostuksen lisäämiseksi. Työntekijä joka saa vastuuta, kasvaa vastuun myötä. Kun laajennat toisten elämää, laajennat omaasi. Delegointi on myös kykyä hyödyntää työntekijöiden ammattitaitoa ja asiantuntemusta. Delegoinnilla kasvatetaan kykykapasiteettia ja aikaansaannoksia. Jos ei uskalla delegoida, ei saada käyttöönsä edes sitä osaamiskapasiteettia, mitä työntekijöillä on. Puhumattakaan, että työntekijät pääsisivät kehittämään osaamistaan. Mieti ennen delegointia, tekisikö joku muu tämän asian paremmin, nopeammin ja mieluummin. Älä kysy, mitä voit delegoida vaan kysy itseltäsi, mitä et voi delegoida. Delegoinnin pitäisi olla sääntö, ei poikkeus. Oikea ja hyvä delegointi on hyvää johtamista, mutta se voi olla myös merkki heikosta johtajuudesta. Delegointi on huonoa, jos johtaja delegoi välttääkseen itselleen ikäviä tehtäviä ja siirtää ne työntekijöidensä hoidettavaksi. Kun heikko johtaja ei tiedä, hän mutisee epäselvästi ja kun hän on pulassa, hän delegoi. Helposti käy niin, että johtajalla ei ole aikaa tai kykyä miettiä riittävästi, mitä ja miten delegoi ja tämä johtaa pahimmillaan töiden viivästymiseen ja epäonnistumiseen. Kun johtaja on pulassa, hänen pitää avoimesti keskustella asiasta, luottaa, osallistaa, toimia ja delegoida viisaasti ja oikeudenmukaisesti. “ Jos todella haluat kasvaa yrittäjänä, sinun pitää oppia delegoimaan” (Richard Branson).

Älä jätä töitä tekemättä odottaen, että joku muu älyää tehdä ne pyytämättä. Mitä enemmän johtaja tekee töitä toisten puolesta, sitä avuttomampia ovat hänen työntekijänsä. On tärkeää pystyä delegoimaan ja luopumaan osasta valtaa. Muista, että voit aina delegoida asioita alaspäin, mutta vastuu asioiden onnistumisesta säilyy aina sinulla. Vallan siirtäminen hierarkiassa alaspäin ei tee sinusta heikompaa vaan vastoin kaikkia odotuksia suuremman ja entistä vahvemman. Johtajan on osattava luopua kaikkitietävyydestään ja minulla on parhaat ratkaisut -asenteesta. Oikea delegointi ja luottaminen ihmisiin edistää johtajan ja työntekijöiden yhteistyötä. Suuret johtajat saavuttavat paradoksaalisesti vaikutusvaltaa antamalla sen pois. Delegoinnin puute johtuu yleensä johtajan vaikeudesta päästää irti puikoista. Moni johtaja kuvittelee, että työ on sitä parempaa mitä tiukemmin kontrolloi muita.  Johtajan on opeteltava sanomaan ei, delegoimaan oikein ja antamaan vastuuta työntekijöilleen. Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä itse, eikä kaiken myöskään pidä olla valmista juuri nyt. Pidänkö kaikki langat käsissä vai delegoinko? Jos delegoit, delegoi reilusti. Kyse on johtamisen yhdestä perustaidosta. Miten valta ja vastuu jaetaan tehokkaasti? Siinä jokaisen johtajan kohtaama haaste.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s