Johtamisen perusperiaate 6: Yhteishengen luonti ja motivointi

Yhteishenki syntyy asiat yhdessä kokien. Yhdessä seistään - erillään kaadutaan.

Yhteishenki syntyy asiat yhdessä kokien. Yhdessä seistään – erillään kaadutaan.

Johtaja ei voi yksin parantaa ilmapiiriä ja luoda yhteishenkeä.  Aina puhutaan esimiehen vastuusta, mutta missä on yksilön vastuu? Yhteishengen peruspilari on keskinäinen luottamus. Luottamuksen rakentaminen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta hankitun luottamuksen voi menettää hetkessä. Työyhteisössä tulee vallita hyvä ja turvallinen ilmapiiri, jolloin jokainen viihtyy ja voi olla aidosti oma itsensä. Jokainen voi ilmaista oman mielipiteensä, keskustella ja osallistua toimintaan omalla tavallaan. Ryhmässä ei ole pakko aina pärjätä, vaan voi huoletta epäonnistuakin, kun voi luottaa siihen, että silti hyväksytään ja kaveria autetaan. Yhteishengen luominen on koko työyhteisön yhteinen asia, jossa esimiehellä on kuitenkin iso rooli ja vastuu. Huono työilmapiiri heikentää työn tuloksia, vaikuttaa motivaatioon ja suoriutumiseen, nakertaa yhteishenkeä ja jopa lisää sairauspoissaolojen määrää. Työelämän ongelmia ei voi tosin sysätä kokonaan esimiehen vastuulle. Hyvällä työilmapiirillä, työkulttuurilla ja yhteishengellä on merkittävä vaikutus yrityksen menestykseen.

Esimiehen tehtävä on tarkkailla jatkuvasti oman yhteisönsä tilaa ja mielialoja. Esimies toimii työyhteisön ja yksittäisten työntekijöiden tukijana, motivoijana ja ohjaajana muutoksen läpiviemisessä ja esimiehen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi nousevat oikeudenmukaisuus, avoimuus ja uskottavuus. Työntekijät arvostavat empaattista ja kuuntelevaa esimiestä, joka kantaa vastuunsa suoraselkäisesti. Esimiehen on myös tärkeää osata myöntää virhearviointinsa käsittelemällä asiat uudelleen. Hänen on oltava työntekijöiden lähellä ja saatavilla, sillä kaukaa johtaminen ei onnistu. Esimies on osa ryhmää, mutta hänellä tulee olla selkeä rooli. Esimiehellä tulee olla auktoriteettia, jotta työntekijöiden luottamus säilyy. Työntekijöiden täytyy luottaa esimiehensä tasapuolisuuteen ja taitoihin hoitaa ongelmatilanteet. Luottamuksen puute syö työmotivaatiota, nakertaa yhteishenkeä ja luottamusta yritykseen. Hyvän yhteishengen ja luottamuksen tekijöitä ovat yhteisesti sovitut pelisäännöt, työtovereiden arvostus, avoin tiedonkulku, auttamisen kulttuuri, erilaisuuden ymmärtäminen, vapaamuotoisen keskustelun kulttuuri, onnistumisista yhdessä iloitseminen ja vapaamuotoiset illanvietot.

Esimiehen tehtävä on motivoida ja kannustaa työntekijöitä hyviin työsuorituksiin. Motivointi tarkoittaa sitä, että ihmisille annetaan syy tehdä työtä. Jos heillä ei ole työmotivaatiota, se tarkoittaa, ettei heillä ole mitään syytä tehdä työtä. Sisäisistä tarpeista lähteviä hyviä motivointikeinoja ovat itsenäisyys, valta päättää omista asioista ja työn tarkoitus. Valta päättää omasta työstään, kehittyä tehtävässään ja saavuttaa jotain motivoi paljon paremmin kuin rahakannusteet. Ihmistä motivoitaessa hänen huomionsa valitettavasti kiinnittyy eniten siihen, mitä hän saa itselleenEsimiehen tärkeä tehtävä on siis motivointi. Motivointi tapahtuu olemalla läsnä, keskustelemalla ja antamalla palautetta. Motivaatio on vaikea rakentaa, mutta helppo hävittää.

Miksi emme kykene itse motivoimaan itseämme tekemään sitä, mikä on hyödyllistä tai tarpeellista vaan tarvitsemme usein jokun kyvykkäämmän tekemään sen? Motivaatio on kuitenkin sisäinen tunne. Suostuisitko sinä antamaan kaikki sisäiset tunnetilasi ulkopuolisen hoitoon – rakkauden, vihan, motivaation? Motivaatio saa ihmisen aloittamaan jotakin. Se on mielenkiintoa jotain asiaa kohtaan. Se saa ihmisen tekemään jotain ja tekeminen tuottaa iloa ja mielihyvää. Aito motivaatio on sisäsyntyistä, ei ulkoisen voiman (esimiehen, opettajan, puolison) pakolla aikaansaamaa. “Motivaatio on sitä, että unelmien ylle vedetään työhaalarit” (Parker Robinson).

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s