Johtamisen perusperiaate 7: Vastuu on aina joukon johtajalla

Useimmisssa organisaatioissa huokaistaan helpotuksesta, kun joku tulee ja ottaa vastuun. Sitä, jolla on suunnitelma, tullaan seuraamaan.

Useimmisssa organisaatioissa huokaistaan helpotuksesta, kun joku tulee ja ottaa vastuun. Sitä, jolla on suunnitelma, tullaan seuraamaan.

Meillä jokaisella on vastuu tietoisten tekojemme seurauksista. Vastuu on toisten ihmisten, ympäristön ja tekojemme seurausten huomioimista. Vastuullinen toimija ei omilla toimillaan tarkoituksellisesti vahingoita toista. Vastuun kantaminen on eri asia kuin vastuu. Vastuun kantaminen on päätöstemme ja tekojemme myöntämistä ja niiden seurausten hyväksymistä. Olet tietoisesti tehnyt päätöksen ja kannat vastuun päätöksestäsi. Vastuun kantaminen on yksi johtajuuden mitta. Vastuun ottaminen pitäisi olla johtajalle luontaista ja sitä kykyä kysytään varsinkin silloin, kun menee huonosti. Ole johdossa, ota kantaa ongelmiin ja kanna vastuu työntekijöistäsi. Kuka tahansa osaa johtaa yritystä hyvinä aikoina, mutta todellinen johtajuus ja yrityksen strategia punnitaan huonoina aikoina. Johtajuus on siis vastuun kantamista niin huonoina kuin hyvinä aikoina. Yrityksen johtamisessakin pätee vanha viisaus; ei pidä syödä enempää kuin tienaa. On eriskummallista, kuinka yrityksissä usein karkaa mopo käsistä hyvinä aikoina ja rahaa kulutetaan täysin holtittomasti ilman todellista ajatusta, eikä varauduta aina niin varmana tulevaan laskukauteen. Surullista on, että ajattelu alkaa monessa yrityksessä vasta sitten, kun rahat ovat loppuneet.

Kun hyväksyy esimiesasemansa, hyväksyy myös siihen liittyvän vastuun. Tärkeintä on kuitenkin vastuu tuloksista. Johtaminen ihmisten kanssa ja ihmisten kautta on johtajan ydintaitoja. Johtaja vastaa aina sekä asioista että ihmisistä. Jokainen on kuitenkin vastuussa omista tunteistaan ja asenteistaan. Jokainen voi aina valita tunteensa ja asenteensa. Richard Bachin sanoin: ”Elämä ei vaadi sinua olemaan johdonmukainen, julma, kärsivällinen, avulias, vihainen, järkevä, ajattelematon, rakastava, äkkipikainen, hellä, avomielinen, neuroottinen, rikas, huolellinen, joustamaton, suvaitsevainen, tuhlaavainen, sorrettu, sairas, huomaavainen, hauska, tyhmä, terve, ahne, kaunis, laiska, herkkä, typerä, antelias, stressaantunut, läheinen, uuttera, manipuloiva, tarkkanäköinen, oikukas, viisas, itsekäs, ystävällinen tai uhrautuvainen. Elämä kuitenkin vaatii, että koet valintojesi seuraukset.”

Elämä ei ole vapautta ilman vastuuta eikä oikeutta ilman velvoitteita. Emme ansaitse vapauksiamme ellemme uskalla kantaa tekojemme ja valintojemme seurauksia. Liian usein välttelemme vastuutamme. Koetamme luikkia pakoon kuin koira veräjästä. Keksimme mitä parhaimpia tarinoita, syitä ja perusteluja. Tahtoisimme vapaudet ilman vastuuta, vaikka se ei ole mahdollista. Valehtelu on vastuun kantamisen vastakohta. Välillä koetamme myös ulkoistaa vastuun eli siirtää sen jollekulle toiselle kuin meille, jotka teemme päätöksen. Johtajana sinulla on siis viime kädessä aina vastuu kaikesta. Älä ota syyllisyyttä, mutta kanna vastuu. Voitosta kaikki ovat kyllä valmiit ottamaan vastuun ja kunnian. Työkulttuurin rakentaminen, vaaliminen ja johtaminen ovat johtajan vastuulla. Johtajan on osoitettava, että hän on vastuunsa mittainen. Hyvä johtaja kuuntelee etulinjan työntekijöiden ideoita ja ottaa vastuun kaikesta palautteesta, mitä asiakasrajapinnasta tulee. Johtajan haasteena on varmistaa, että vastuun kantaminen yrityksen kaikilla tasoilla ja kaikissa toiminnoissa toteutuu samalla tavalla. Yhteisten tavoitteiden ja pelisääntöjen löytäminen ei ole aina helppoa.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s