Johtamisen perusperiaate 10: Johtajan tulee sietää epävarmuutta = todellisuutta

Johtajaal pitää olla kyky sietää epävarmuutta ja arvostelua. Johtajaksi kasvaminen edellyttää koettelemuksia ja vastoinkäymisiä.

Johtajalla pitää olla kyky sietää epävarmuutta, arvostelua ja todellisuutta. Johtajaksi kasvaminen edellyttää koettelemuksia ja vastoinkäymisiä. Itsehilintää omaava johtaja sietää epävarmuutta paremmin ja suhtautuu avoimesti muutoksiin.

Epävarmuus tulevaisuudesta on elämälle tyypillinen piirre. Emme voi aina tietää seurauksia kaikista päätöksistämme, puheistamme ja toiminnastamme. Tie johtajuuteen on kivinen ja täynnä vastoinkäymisiä ja ongelmia. Johtajaksi kasvaminen edellyttää koettelemuksia ja vastoinkäymisiä. Itsehillintää omaava johtaja sietää epävarmuutta paremmin ja suhtautuu avoimesti muutoksiin. Johtajan on totuttava siihen, että hänestä valitetaan ja puhutaan pahaa. Hän on aina jalustalla ja maali, jota voidaan ampua puskista million tahansa. Jos sitä epävarmuutta ei kestä, on syytä tehdä jotain muuta kuin esimiehen tehtäviä. Terveen itsetunnon omaava johtaja tunnustaa keskeneräisyytensä ja ennen kaikkea sietää sen. Hyvän itsetunnon omaava johtaja uskaltaa olla työntekijöidensä edessä heikko ja inhimillinen. Hän antaa myös muiden olla inhimillisiä. Jos emme itse siedä totuuden kohtaamiseen liittyvää kipua, kuinka voimme odottaa sitä muilta? Ne totuudet, joita emme halua kuulla, ovat meille hyödyllisimpiä. Varmin tapa tuhota motivaatio, on sivuuttaa karu todellisuus. Enemmän kärsivällisyyttä ja malttia, sillä kaikki eivät ole yhtä nopeita kuin sinä. Siedä vastaan panemista, sillä vasta siitä syntyy dialogi. Älä koskaan suhtaudu kritiikkiin tunnepitoisesti. Arvioi itseäsi ja varmista, onko kritiikki aiheellista. Jos on, korjaa virheesi. Muuten kulje tyynesti omaa tietäsi. Yksi johtajan tärkeimpiä tehtäviä on saada henkilöstö ymmärtämään todellisuus. Vain se opastaa, joka kulkee muiden edellä.

Johtajalla pitää olla lehmän hermot työntekijöidensä valituksille. Esimiestyössä  valitettavasti joutuu ottamaan esiin negatiivisia asioita tai tekemään epämieluisia päätöksiä. Esimiehen on hyvä muistaa, että vaikka hän olisi tehnyt kaikkensa ollakseen oikeudenmukainen, jotkut kokevat siitä huolimatta tulleensa kohdelluiksi epäoikeudenmukaisesti. Aina löytyy se vähemmistö, jota esimiehen päätös ei miellytä. Oikeudenmukaisuus on subjektiivinen kokemus, ja kukin tarkastelee sitä omasta näkökulmastaan. Tämä ei tietenkään poista tai vähennä vaatimusta, että esimiehen on pyrittävä oikeudenmukaisuuteen ja tasapuolisuuteen.

Hyvän ihmisten johtajan pitää sietää kaaosta, epävarmuutta, inhimillisiä tunteita, juoruja ja draamaa. Ihminen kun pyrkii aina tekemään sitä, mikä on hänelle henkilökohtaisesti tärkeintä, vaikka se olisi ristiriidassa sen kanssa, mitä hänen pitäisi tehdä. Siksi työelämä on välillä yhtä lastentarhaa. Työntekijät ovat välillä lapsellisen mustasukkaisia siitä, jos joku saa heidän mielestä enemmän. Muista, että ihmiset ovat yleensä ok, mutta heidän käyttäytymisensä aiheuttaa joskus ongelmia. Esimieheen kohdistuu suunnaton määrä odotuksia sekä työntekijöiden että ylemmän johdon taholta ja molemmat ovat herkästi parjaamassa esimiespoloista teoistaan, päätöksistään ja epäonnistumisistaan. Älä turhaan odota vastapalvelusta, sillä se on yhtä harvinaista kuin veden virtaaminen ylämäkeen. Johtajana sinun tulee sietää epävarmuutta, olla utelias ja innostuva, mutta myös päättäväinen ja yhteistyöhön innostava. Ja ennen kaikkea oltava valmis itse muuttumaan.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s