Johtamisen perusperiaate 11: Päätöksentekotaito

Elämä lyhyt , tieto pitkä, tilaisuus kiitävä, kokemus petollinen ja päätöksenteko vaikea (Hippokrates)

Kun sinun pitää tehdä vaikea päätös, heitä kolikkoa. Miksi? Koska kolikon ollessa ilmassa sinä yhtäkkiä tiedät mitä oikeasti toivot. 

Johtamistaidon peruskallio on päätöksentekotaito: kyky valmistella, tehdä ja toteuttaa päätöksiä. Hyviä päätöksiä syntyy hyvän arvostelukyvyn turvin. Työntekijät odottavat, että heidän esimiehensä haluaa ja osaa tehdä päätöksiä kaikissa tilanteissa. Tällä esimies todistaa, että hän pystyy tarttumaan asioihin. Johtajan on tiedettävä, milloin päätös on välttämätön. Johtaja osaa myös sanoa EI. On tärkeää antaa selvä ei tai kyllä ja seisoa päätöksensä takana. Muista, että sinulla täytyy olla selvät ja kirkkaat perusteet päätöksellesi. Johtajan pitää siis tietää, milloin on aika tehdä päätös eikä siirtää sitä verukkeilla tuonnemmaksi. Joissakin tapauksissa aika kyllä hoitaa, mutta se hoitaa siinä sivussa paljon muutakin. Kenraali Colin Powellin mukaan päätös on jo myöhässä, jos odotat kunnes sinulla on 100 prosenttia saatavilla olevasta tiedosta. Powell suosittelee keräämään 40-70 prosenttia saatavilla olevasta tiedosta ja tekemään sen perusteella päätöksen, joka tuntuu oikealta. Jos päätöksiä ei tehdä, asiat eivät etene hyvään eivätkä pahaan suuntaan, eikä organisaatio saa mahdollisuutta kehittyä. Asioiden roikkuminen pitkään rasittaa enemmän kuin niiden määrätietoinen ratkaiseminen. Päätöksistä kertyvät kokemukset, päättämättömyydestä jossittelut ja ongelmat. Kun olet tehnyt päätöksen, hyväksy seuraukset, myönnä mahdolliset virheesi ja seiso päätöstesi takana. Oikea päätös ei aina ole suosituin päätös. Päätökset ovat aina riskin ottamista, koska ne jakavat mielipiteitä. Arvioi myös kriittisesti menneitä päätöksiä, mutta älä etsi syntipukkia. Älä sekaannu päätöksiin, joiden seurauksista et enää ole vastaamassa.

Uskomatonta, että valtaosa päättäjistä vihaa päätöksen tekoa ja tähän tuskaansa he tilaavat konsultin suunittelemaan ja tekemään päätöksiä. Mieti, teetkö päätöksiä kuten poliitikko päätyen aina kompromissiin. Vai teetkö päätöksiä kuten diplomaatti, joka siirtää päätöstä niin pitkään, että asiat hautautuvat tai ratkeavat itsestään? Älä edes yritä tehdä yrityksen tai oman arvomaailmasi vastaisia päätöksiä. Uuden johtajan ei ainakaan yksin pitäisi ryhtyä tekemään hyvin itsenäisiä päätöksiä ja linjauksia. Hänen pitää ensin nähdä ja tuntea kokonaisuus, jotta voi ymmärtää, miten, milloin ja missä järjestyksessä on järkevä toimia ja tehdä päätöksiä. Päätöksenteko voi tilanteesta riippuen olla järkiperäistä tai ei-järkiperäistä, tunne- tai tietopohjaista, yhdentekevää tai hyvin tärkeää. Päätöksentekoprosessi yksinkertaisuudessaan etenee seuraavasti: määrittele ja analysoi ongelma, kehitä vaihtoehtoiset ratkaisut, arvioi vaihtoehtoisten ratkaisujen paremmuutta, valitse paras vaihtoehto, toteuta valittu päätös, seuraa tehtyä päätöstä ja korjaa se tarvittaessa. Mieti vielä vaikuttaako päätöksentekoosi muiden kommentit, ryhmäpaine, minäkuvasi, vanhempien odotukset, yhteisön odotukset vai pystytkö tekemään parhaan mahdollisen päätöksen ilman taustavaikutinta? Viisas johtaja tekee päätöksensä itse; tietämätön noudattaa yleistä mielipidettä. Elämä lyhyt, tieto pitkä, tilaisuus kiitävä, kokemus petollinen ja päätöksenteko vaikea (Hippokrates).

One comment

  1. Risto Lehto · 16 elokuun, 2015

    Erinomaisia keskeisiä johtamisen teesejä kaikki kohdat!!! Kiitos:)

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s