Johtamisen perusperiaate 12: Anna aina palaute toiminnasta

Muista aina kiittää hyvästä suorituksesta. Se ei maksa mitään, mutta sen voima on valtava.

Muista aina kiittää hyvästä suorituksesta. Se ei maksa mitään, mutta sen voima on valtava.

Ihminen tekee pakotettuna minimitason, ilman palautetta perussuorituksen ja kiitettynä ihminen pyrkii ylittämään suorituksensa. Jos näet työntekijäsi lukevan vapaa-ajallaan oman alansa ammattikirjallisuutta, palkitse hänet, sillä henkilöstön kiinnostus omaan työhönsä ja halu kehittyä tippuu aina työnantajan laariin. Toimiva ja säännöllinen palaute on erinomainen johtamiskeino. Kaiken oppimisen ja kehityksen perusedellytys on palaute. Paras tapa antaa palautetta kenelle tahansa on lausua kiitos hyvin tehdystä työstä. Kannustus avaa poikkeuksetta ovia, jotka arvostelu on naulannut kiinni. Jos et löydä mitään hyvää sanottavaa, älä sano yhtään mitään. Uhraa aikaasi siihen, että huomaat ympärillä olevien ihmisten saavutukset, sillä numero yksi ihmisten motivoinnissa on säännöllinen palaute tuloksista. Älä koskaan unohda antaa tunnustusta, silloinkaan, kun kyseessä on asia, jonka olisit itse halunnut tehdä ja josta olet kateellinen.

Anna negatiivinen palaute kahden kesken ja positiivinen julkisesti. Älä moiti henkilöä vaan arvioi suoritusta. Älä muistele menneitä, kun annat palautetta. Negatiivisuus tuhoaa tuottavuuden ja tuntuu aina kurjalta. Kannustus avaa ne ovet, jotka arvostelu on naulannut kiinni. On paljon helpompi työskennellä organisaatiossa, jossa käytetään palkitsemista pelon sijasta. Muista neljä K:ta ja olet pitkällä ihmisten johtamisessa: Kiinnostus, kannustus, kiitos ja korjaava palaute. Korjaavan palautteessa ei pidä mennä henkilökohtaisuuksiin, vaan keskittyä tekemiseen, johon halutaan vaikuttaa. Hyökkäävällä asenteella annettu palaute aiheuttaa torjuntareaktion, josta voi seurata väittely tai vastaanottaja voi kokea itsensä mitätöidyksi. Työelämässä on paljon tilanteita, joissa palautteenanto ei onnistu sitten millään. Vaikeinta esimiehille tuntuu olevan korjaavan palautteenanto, mutta usein myös myönteisen palautteenanto on yhtä tiukassa. Ei palautteenanto yksin kuulu pelkästään esimiehelle. Työtä tehdään tiimeissä ja ryhmissä, kun niissä onnistutaan hyvin tulisi myös kiittää kollegoita hyvästä työstä tai tuoda esiin rakentavia ehdotuksia tiimin työskentelyn kehittämiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s