Johtamisen perusperiaate 14: Tavoitteista huolehtiminen

Aseta aina tavoite, sillä ilman tavoitetta olet hukassa.

Aseta aina tavoite, sillä ilman tavoitetta olet hukassa.

Johtajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on suunnan määrittäminen ja siihen liittyvien tavoitteiden asettaminen. Kaikkien pahinta on tavoitteiden puuttuminen. Tavoitteilla ei ole mitään merkitystä, jollet tiedä missä olet. Nopein tie tavoitteeseen ei aina ole suorin tie. Aseta tavoite riittävän korkealle. Suurin vaara tavoitteissa ei ole se, että tavoittelemme jotain joka on liian korkealla, vaan se että saavutamme sen, joka oli liian matalalla. Aseta riittävän monta välitavoitetta ennen lopullista tavoitetta, niin suurikin haaste tuntuu helpommalta. Pienin askelin kohti suurta tavoitetta. Pidä siis tavoitteet korkealla, mutta askeleet lyhyinä. Kun tavoite on hyvin määritelty, sitä on myös helpompi ryhtyä toteuttamaan. Tavoitteen saavuttamisessa on tärkeintä matka. Tavoitteen saavuttaminen on lopputulos ja päätös matkalle. Käy tavoitteesi lävitse mahdollisimman usein, ettei syy tehdä matkaa ja asioita katoaisi. Pidä siis tavoitteesi kristallinkirkkaana mielessäsi, älä anna minkään ulkopuolisen tekijän häiritä matkaasi. Maailmalla kun on merkillinen tapa raivata tietä hänelle, joka puheillaan ja teoillaan osoittaa tietävänsä minne on menossa.

Tavoitejohtamisen idea on, että esimiehen ja työntekijän tavoitekeskustelussa sovitaan tulevan kauden tavoitteet. Oleellista on saada työntekijä sitoutumaan tavoitteisiin. Tavoitteissa keskitytään avainalueisiin. Kullekin alueelle sovitaan tavoitteet ja mittarit, joiden perusteella arviointi on mahdollista. Tavoitteiden saavuttamisen keinovalikointi jätetään työntekijän harkintaan. Tavoitteiden mittaaminen ja palkitseminen pitää sopia yhdessä etukäteen. Mikäli ei ole tavoitteita on todennäköistä, ettei koskaan saavuta sitä mitä todella haluaa. Mitä enemmän keskitymme tavoitteen saavuttamiseen, sitä enemmän saamme siitä itsellemme. Tavoitteiden tulisi olla mitattavia, realistisia, oleellisia, aikaan sidottuja ja haluttavia. Hienoimmatkin tavoitteet ovat kuitenkin vain sananhelinää siihen saakka, kunnes ne on muutettu konkreettisiksi toimiksi, toiminnaksi ja tavoitteiden eteen tehdään töitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s