Johtamisen perusperiaate 15: Johtaminen on kouluttamista, kasvattamista ja valmentamista

Kouluttaa ihmisiä ja menettää heidät on huono asia, mutta jättää heidät kouluttamatta ja pitää heidät siitä huolimatta on vielä huonompi asia.

Kouluttaa ihmisiä ja menettää heidät on huono asia, mutta jättää heidät kouluttamatta ja pitää heidät siitä huolimatta on vielä huonompi asia.

Joukon koulutus, kasvattaminen ja valmentaminen on johtajan työtä. Tärkeintä ei ole, mitä ihmiset osaavat työnsuhteen alkaessa, vaan se miten valmiita he ovat oppimaan työssään. Voit viedä aasin lähteelle, mutta et voi pakottaa sitä juomaan. Kaikki koulutus tai valmennus valuu hukkaan kuin vesi hanhen selästä, jos koulutettavilla ei ole aitoa motiivia ja halua oppia. Jotkut oppivat lukemalla, toiset oppivat muiden virheistä, mutta muutamien täytyy itse päästä pissaamaan sähköpaimenen lankaan. Harjoitus tekee mestarin ja mestarikin harjoittelee säännöllisesti. Kouluttajalla ja valmentajalla on selvä ero. Valmentaja auttaa jokaista itse keksimään, mikä toimii hänelle. Valmentaja ei anna valmista vastausta vaan kysyy ja laittaa ajattelemaan. Kysymyksissä on hyvän valmennuksen ydin ja sydän. Valmentajan tärkein kyky on tehdä toinen ihminen lahjakkaaksi ja voittajaksi. Omaa edistymistämme tärkeämpää on saada toiset edistymään ja menestymään. Valmentaminen on johtamista ja sparrausta.

Valmentavassa johtamisessa esimiehen katsotaan olevan ikäänkuin valmentaja, joka auttaa varsinaista ”tähteä” eli työntekijää huippusuorituksiin. Valmentava johtaja luottaa osaajien osaamiseen, motivaatioon ja haluun tehdä työnsä hyvin. Mikäli tämä luottamus syystä tai toisesta horjuu, esimiehellä on laillinen työnjohto-oikeus, jota hänen myös pitäisi päättäväisesti käyttää.

Kouluttaja taas kertoo, että ”tee minun tavallani”. Kouluttaja käyttää yksittäistä metodia vahvistamaan suoritusta, jota toistetaan. Ihminen oppii mieluiten sitä, mitä hän jo osaa. Ihminen oppii yhden asian kerrallaan. Toisto, toisto, toisto. Yksi suihkussa käyntikään takaa elinikäistä puhtautta. Koulutus antaa osviittaa suunnasta, valmennus laittaa kulkemaan halutun matkan. Koulutus on sitä, että puhutaan harjoittelun vaikutuksista.

Koulutusta, organisaation kyvykkyyden parantamista ja ihmisten osaamisen kehittämistä ei tule mieltää vain operatiiviseksi kulueräksi vaan investoinniksi tulevaisuuden menestykseen. Parantamalla organisaation strategista kyvykkyyttä ja huolehtimalla organisaation iskukyvystä vastata markkinoiden haasteisiin nopeammin ja ketterämmin vaikutetaan asiakastyytyväisyyteen ja siihen mitä jää viivan alle. Johtajien kasvattamiseen tarvitaan kokenut johtaja, jolla itsellään on takana pitkä matka johtajuutta ja joka on oikeasti ryöminyt liike-elämän juoksuhaudoissa. Johtaminen ja johtajat vaativat sparraajaa, sillä johtajat oppivat toisiltaan. Suurimmat johtajat eivät ole niitä, joilla on eniten seuraajia vaan niitä, jotka synnyttävät uusia johtajia. Johtaja, jos mietit, tulisiko sinun olla strategi, manageri vai valmentaja, käytät työnantajasi aikaa hukkaan. Sinun tulee olla kaikkia näitä. Sinun tärkein ja samalla ainut tehtäväsi on tuottaa tulosta.

Tehtävien jakaminen ja roolittaminen on esimiehen keskeisiä tehtäviä ja siten työsuoritusten vaatiminen kohdistuu siihen, että jokainen työntekijä hoitaa tehtävänsä. Työpaikalla vaatimisen ydin on myös kohtuullisten työn tavoitteiden asettaminen keskustellen niistä yhdessä työntekijän kanssa. Valitettavasti esimiehellä ei ole motivaatiopulloa, josta voisi tarjota tarvittaessa terästettyä motivaatiota. Esimiehen rooli valmentajana ei siis tarkoita jatkuvaa tsemppaamista ja päivittäistä motivointia. Eihän kukaan pysty koko ajan huippusuorituksiin jatkuvan kannustuksen ja tsemppaamisen turvin. Työntekijät kuitenkin odottavat esimieheltään jämäkkää toimintaa, tasapuolisuutta, oikudenmukaisuutta, sovituista asioista ja aikatauluista kiinni pitämistä sekä puuttumista siihen, jos sovituista asioista lipsutaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s