Johtamisen perusperiaate 16: Älä koskaan syö omasta kuormasta

Työpaikalla tehdään töitä, se ei ole olohuone eikä makuuhuone.

Työpaikalla tehdään töitä, se ei ole olohuone eikä makuuhuone.

Jokainen organisaatio ja johtaja muuttavat työntekijöitään joko kehittäen tai turmellen. Johtamiseen eivät kuulu uhkaus, kiristys, eikä katteettomat lupaukset. Esimiesaseman väärinkäyttöä on se, jos painostat asemaasi hyväksikäyttäen työntekijöitäsi seksuaalisesti tai toisinpäin työntekijä hankkii seksillä itselleen etuja, ylennyksen tai palkankorotuksen. Innostava työ, jännittävät työkaverit ja paljon yhdessä vietettyä aikaa. Onko siis ihme, jos intohimo leimahtaa, varsinkin pikkujoulukauden alkaessa. Tämä aiheuttaa intressien konfliktin, joka vahingoittaa työyhteisöä. Johtajan arvovalta on mennyt saman tien, kun hän aloittaa suhteen työntekijänsä kanssa. Niin lapsellinen ei pidä olla, että luulee suhteen pysyvän salassa organisaatiolta. Kahlitse halusi ja hillitse himosi työpaikallasi, muuten olet kusessa. On omaa heikkouttasi, jos ainoa paikka, mistä voit saada seksiä, on työpaikkasi. Työpaikka ei ole perhe eikä parisuhde, eikä myöskään terapiaryhmä sinulle tai muille.

Suhteita on ollut aina ja aina tulee olemaan. Työpaikka ei tee tässä mitään poikkeusta. Rakkaus ei katso edes puoluerajoja. Työpaikan ihmissuhteet vaikuttavat työn tekemiseen ja siksi työpaikkasuhteista tulee helposti kaikkien asioita. Tällöin pomon on otettava niihin kantaa, halusi tai ei. Periaatteessa työntekijöiden suhteet eivät yrityksen johdolle kuulu. Yleensä työpaikkasuhteisiin liittyy petetty tai petettyjä osapuolia. Vaikutukset säteilevät kotoa työpaikalle ja päinvastoin. Tilannetta vierestä seuraavat kollegat joutuvat usein kiusalliseen asemaan. Ihastuneiden mielestä lämpimillä väleillä ei välttämättä ole mitään vaikutusta päätöksiin, mutta työyhteisössä uskotaan kuitenkin toisin. Kateus, uteliaisuus, halveksunta ja epäilyt nousevat helposti pintaan. Suuret tunteet herättävät suuria tunteita myös muissa. Voidaan myös kysyä, johtaako pomo-alainen-suhde väistämättä alaisen suosimiseen? Harva johtaja pystyy muutenkaan olemaan täysin tasapuolinen työtekijöitään kohtaan. Työpaikalle syntyy jännitteitä myös ystävyyssuhteista. Usein esimies on aikaisemmin ollut työntekijöidensä kollega. Silloin on saattanut syntyä syvempiäkin ystävyyksiä. Kun työntekijä nousee ystävänsä esimieheksi, saattaa tämä myös herättää epäilyksiä suosimisesta.

Vältä turhaa lörpöttelyä työpaikalla. Vai kertoisitko työkavereille saaneesi suuren perinnön, joutuneesi rikostutkintaan, kuuluvasi seksuaaliseen vähemmistöön tai moottoripyöräjengiin? Mikäli haluat viihtyä työpaikallasi, älä esittele perin pohjin pitkäaikaista sairauttasi.  Myös varallisuus, rikokset tai oikeusprosessit sekä poliittiset, uskonnolliset ja seksuaaliset näkemykset ovat huonoja puheenaiheita työpaikalla.

Älä sekoita omia ja firman rahoja, sillä silloin kaikki menee heti perseelleen. Älä myöskään missään nimessä edes ajattele, että huijaat verottajaa – sillä ei ole tulevaisuutta. Usein yritysten kaatumisissa on kyse siitä, miten yrittäjä on käyttänyt yrityksen rahoja. Jätetään velvoitteet hoitamatta, verot ja jopa palkat maksamatta. itse ajellaan firman piikkiin ostetulla autolla, nostetaan firman rahaa omaan käyttöön mitään miettimättä, kun ”omiahan ne on”.

Suosimisen eri muodot jaotellaan nepotismiin, cronyismiin ja klientilismiin. Nepotismilla tarkoitetaan perheenjäsenten ja sukulaisten suosimista virkojen täyttämisessä ja resurssien jakamisessa. Pahimmillan nepotismi on rikollista toimintaa. Viime aikoina Suomessakin on jäänyt kiinni valtion tai kunnan virassa olevia henkilöitä, jotka ovat järjestäneet julkisilla varoilla tehtyjä kauppoja sukulaistensa omistamille yrityksille. Cronyismillä viitataan vastaavanlaiseen ystävien tai saman puolueen jäsenten suosimiseen. Klientilismiksi kutsutaan suosimiseen perustuvaa suhdetta, esimerkiksi poliitikon ja hänen suojattinsa välillä, jossa edellinen tarjoaa poliittista tukea vastaan jälkimmäiselle työn ja toimeentulon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s