Johtamisen perusperiaate 17: ARVOSTUS

Ihmiset unohtavat, mitä olet tehnyt. Ihmiset unohtavat, mitä olet sanonut. Mutta he eivät unohda niitä tunteita, joita olet heissä herättänyt.

Ihmiset unohtavat, mitä olet tehnyt. Ihmiset unohtavat, mitä olet sanonut. Mutta he eivät unohda niitä tunteita, joita olet heissä herättänyt.

Se miltä ihmisistä tuntuu, saattaa olla kaikkein tärkeintä sekä henkilökohtaiselle että tiimin menestykselle. Ihmisten täytyy tietää, että sinä välität heistä, joten osoita heille säännöllisesti arvostusta. Ei ole ollenkaan yhdentekevää, millainen henki yhteisössä vallitsee. Fiilis voi olla jopa se kaikkein tärkein juttu, jos halutaan saada parhaita tuloksia. Tutkimukset vahvistavat sen, että kilpailuetua syntyy ihmisten arvostamisesta ja välittämisestä, kiittämisestä, onnistumisten juhlimisesta ja matkasta nauttimisesta. Kääntäen ajateltuna surkeat tulokset saadaan, kun ihmisiä ei huomata ja heihin suhtaudutaan pelkkinä välineinä. Sano siis usein kiitos. Etsi asioita, joita voi juhlistaa. Kohtele ihmisiä kunnioittavasti ja muista, että asioiden jakaminen on arvostusta. Me olemme täällä arvostamassa toisiamme ja nauttimassa yhdessä elämän matkasta. Yhdeksän kymmenesosaa viisaudesta on arvostusta.

Johtajan arvostus ja arvovalta voi perustua moneen asiaan, kuten esimerkiksi senioriteettiin, sosiaaliseen arvostukseen, muodolliseen asemaan tai ammatilliseen pätevyyteen. Arvostus hankitaan arjessa, koska työntekijät arvostavat sanojensa takana seisovaa, omiensa puolta pitävää, helposti lähestyttävää, ennalta arvattavasti käyttäytyvää ja johdonmukaisesti toimivaa esimiestä. Arvostus hankitaan päivittäisessä toiminnassa. Esimiehen on turha jäädä odottelemaan sopivaa johtamistilannetta, jossa voisi osoittaa pätevyytensä ja saada näin ansaitsemaansa arvostusta. Kun johtajan arvostus on hankittu päivittäisessä toiminnassa, häneen luotetaan myös tiukemmassa tilanteessa. Ole myös aito ja oma itsesi. Miten ja missä asioissa arvostat aidosti kutakin työntekijääsi? Päälleliimattu tai epäaito näennäisarvostus herättää todennäköisesti hämmennystä ja enemmän kielteisiä kuin myönteisiä tunteita. Voit myös pyytää palautetta. Kysy työntekijöille, milloin he ovat viimeksi kokeneet, että arvostat heitä.

Ihmisen arvostaminen on tuloksellista johtamista. Arvostuksen osoittaminen työyhteisön kaikille jäsenille on elinehto hyvänä esimiehenä toimimiselle. Vaikka esimiehenä ei olisi kaikista asioista samaa mieltä työntekejiöidensä kanssa ja joutuisi ottamaan esiin negatiivisia asioita tai tekemään epämieluisia päätöksiä, on pyrittävä näkemään asia myös toisen näkökulmasta. Arvosta muita ihmisiä siinä, mitä he ovat, vaikka heidän tapansa olisivatkin erilaisia kuin omasi. Jokaisen ihmisen perustarve on tulla arvostetuksi. Se, miten muut meitä kohtelevat, kertoo meille meistä itsestämme. Millainen minä olen? Kunnioittava, ystävällinen kohtelu työpaikalla vahvistaa ja tukee ihmisarvoa. Asiallinen työkäyttäytyminen alkaen vuorovaikutuksen perusasioista, kuten tervehtimisestä ja hyvän päivän jutustelusta, on sekin toisten arvostamista. Työpaikat ja kulttuurit eroavat toki toisistaan, mutta jatkuva kielteinen ja epäystävällinen käytös ei ole arvostavaa muita kohtaan. Vaikka yksityiselämässä olisi asioita, jotka kiroiluttavat, kannattaa tunteensa tuoda esiin muita kunnoittaen ja arvostaen.

Sanat ovat tärkeitä, mutta raha on myös yksi tapa osoittaa arvostusta (yksinään tosin riittämätön). Rahalliset palkkiot ovat enemmän kuin vain rahallisia palkkioita. Ne ovat yritykseltä erittäin tärkeä keino huomioida henkilöstön onnistumiset ja viestiä siitä, että ponnistukset ja onnistumiset eivät ole jääneet johdolta huomaamatta. Arvostuksen antaminen, kiittäminen ja onnistumisten huomioiminen ovat sekä sanoja että tekoja. Bonus on yksi tapa sanoa: ”Hyvin tehty.” On tärkeää, että arvon antaminen ja kiittäminen on kokonaisvaltainen sanat ja teot kattava toiminta, ei vain sarja kikkoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s