Johtamisen perusperiaate 18: Johtaminen on yhteistyötä ja tiimityötä

Leadership is a team sport.

Leadership is a team sport.

Johtajuus ei ole sooloseikkailu, sillä tiimissä voitot ja tappiot jaetaan yhdessä. Johtajana olet aina yksi muiden joukossa. Johtaminen on yhteistoimintaa ja joukkuepeliä. Tiimityön ja joukkuepelaamisen arvo on kiistaton, koska hyvä tiimi on enemmän kuin osiensa summa. Ryhmätyöllä ne unelmatkin toteutuvat. Johtajan pitää luottaa ihmisiin, sillä kukaan meistä ei saa yksin aikaan mitään merkittävää. Kun johtaja uskaltaa myöntää, ettei tiedä kaikkea, niin silloin hän antaa toisille ja tiimille tilaisuuden loistaa. Erilaiset kyvyt täydentävät toisiaan, ja vuorovaikutus lisää yhteistä parviälyä tiimin kasvaessa yhteen. Tiimin jäsenten tulee täydentää toisiaan, ei kilpailla keskenään. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin ja jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki tehdyksi. Huipputiimeissä sallitaan epäonnistumiset ja niissä kaadutaan aina eteenpäin. Johtajan täytyy vapautua tarpeesta olla kukkona tunkiolla, pitää kaikkia naruja käsissä, ennustaa tulevaisuus ja suunnitella menestys. Menestys tulee itsestään, kun organisaatiossa on perusasiat oikeasti kunnossa. Huippujohtaja valitsee tiimin tehtävän mukaan, kun taas keskinkertainen johtaja valitsee tiimin omiin tarpeisiinsa. Vanhanaikainen johtajuus keskittyy minän ympärille, uudenlainen lähtee meistä. Johtajuuden juju; en minä vaan ME.

Nuori pomo ajattelee itseään ja uralla etenemistään. Kokenut ja vanhempi pomo ajattelee muita ja organisaation menestystä. Pomosta joko säteilee energiaa ryhmän jäseniin tai ryhmän energia menee pomon kannattelemiseen ja palvelemiseen. Johtaja on organisaation palvelija eikä toisinpäin. Johtajan tehtävä on tarjota hyvää johtamispalvelua organisaatiolle ja tiimille. Johtajuus on palveluammatti, sillä johtajat lisäävät arvoa toisten ihmisten elämään palvelemalla muita. Jos et ymmärrä, että teet työtä niitä varten, joita nimitetään alaisiksi, et tiedä johtajuudesta mitään. Tunnet vain tyrannian, sillä termi alainen kuuluu alistavaan johtamiskulttuuriin. Organisaation työntekijöillä on valtavat voimavarat, jotka yhdistettynä kasvavat osiensa summaa suuremmiksi. Tästä syystä toimiva tiimityö ja yhteistyö on voimavara, jonka johtaminen on tärkeä ja haastava tehtävä missä tahansa organisaatiossa. Johtajana kasvaminen osaksi tiimiä ja organisaatiota on haastava urakka, jossa meillä kaikilla on vielä paljon matkaa kuljettavana ja jossa kukaan ei ole täydellinen eikä valmis. Pelajaat voittavat otteluita, joukkue voittaa mestaruuden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s