Johtamisen perusperiaate 20: KURI

Johtaja on se, joka tuo järjestystä ja kuria.

Johtaja on se, joka tuo järjestystä ja kuria.

Johtamisessa on kyse ihmisiin vaikuttamisesta tavoitellun lopputuloksen aikaansaamiseksi. Oletko riittävän rohkea, vahva ja kypsä pyytääksesi apua? Oletko riitävän nöyrä ja ymmärrätkö, että ihmiset tekevät tuloksen, et sinä yksin? Silloin voit johtaa ihmisiä, sillä he tekevät ne päätökset ja teot, jotka vaikuttavat lopputulokseen ja tavoitteiden saavuttamiseen. Kuri on sanana hyvin negatiivinen, jota ihmisen mieli välttää viimeiseen asti. Kuri huokuu paljon negatiivista energiaa. Usein kuri yhdistetään virheellisesti historian kirjoissa kylmiin diktaattoreihin, joiden elämäntyö johti joukkohautoihin, kidutuksiin ja savuaviin raunioihin. Johtamiskouluttaja Jim Collinsin mukaan erinomainen tulos syntyy, kun kurinalaisessa kulttuurissa toimivat kurinalaiset ihmiset, jotka toimivat kurinalaisesti. Kurinalaisuuden kulttuuri vaatii yhtäältä noudattamaan johdonmukaisesti järjestelmää, mutta toisaalta se antaa ihmisten toimia järjestelmän puitteissa vapaasti ja vastuullisesti. Mitä kurinalaisempi joukko ja mitä kurinalaisemmin se noudattaa yhteisiä sääntöjä ja toimintaperiaatteita, sitä varmempaa on joukon menestys.

Siellä missä vallitsee kuri ja järjestys, voidaan keskittyä olennaiseen. Edes sotilaskurissa ei ole kyse alaisen hyppyyttämisestä, yksilön alistamisesta, käskyjen sokeasta tottelemisesta tai sanktioiden korostamisesta. Kuria ei saavuteta alistamalla ja omaa arvoa korostamalla vaan molemminpuolisella kunnioituksella. Kurista puhuttaessa kyse on organisaatiossa vallitsevasta tahtotilasta, ei säännöistä ja rangaistuksista. Kurissa tärkeintä on, että työntekijät toimivat johtajan tahdon mukaisesti myös ilman valvontaa. Tämän perustana on, että johtajaan ja tekemiseen uskotaan ja luotetaan. Kuri ohjaa toimintaa. Kun tavoite on selkeä ja tarvittava strategia ja taktiikka ovat selvillä, tarvitaan kuria ohjaamaan ihmisiä kohti tavoitetta, jotta turhat sivuaskeleet eivät syö resursseja tai pahimmassa tapauksessa johda harhaan. Kuri tuo mukanaan myös selkeyden tilanteesta. Tämä on tärkeää alaisten hyvinvoinnin kannalta, sillä mikään ei ole kuluttavampaa kuin sekaisin oleva organisaatio. Vaikka kuri on tärkeää, se ei yksin riitä. Tarvitaan sydämen sivistystä, erilaisuuden hyväksymistä ja lähimmäisen rakkautta.

Kurin vaativin muoto on itsekuri ja valitettavasti se puuttuu monelta johtajalta. Se, joka hallitsee muita on ennen kaikkea hallittava itsensä. Hän, joka ei koskaan ole oppinut tottelemaan, ei voi olla hyvä johtaja. On opittava noudattamaan käskyjä ennen kuin ryhtyy itse niitä antamaan. Hyvän itsekurin omaava johtaja luo ympärilleen luottamuksen, josta syntyy myös työntekijöiden kurinalainen toiminta. Johtaminen kurin kautta on vaativaa. Luottamuksen rakentaminen ei tapahdu yhdessä yössä, mutta hankitun luottamuksen voi menettää hetkessä. Oikein toteutuessaan kuri synnyttää motivaation ja tekee työntekijät tyytyväisiksi. On kuitenkin oltava tarkkana, että kuri pysyy positiivisina asiana, eikä karkaa komentamiseksi ja pompotteluksi. Nämä pilaavat kurin perimmäisen tarkoituksen. Johtajan on johdettava edestä omalla itsekurillaan. Organisaation hyvä toimintakuri johtaa tyytyväiseen, motivoituneeseen ja tehokkaaseen työympäristöön. Organisaation kuri on myös sitä, että likapyykki pestään omassa joukossa, ei organisaation ulkopuolella eikä ulkopuolisten kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s