Muutosjohtaminen 1: Sitouttaminen

Jos ei ole ymmärrystä ei ole myöskään sitoutumista. Ilman ymmärrystä on mahdotonta sitoutua tavoitteisiin.

Jos ei ole ymmärrystä, ei ole myöskään sitoutumista. Ilman ymmärrystä on mahdotonta sitoutua tavoitteisiin. 

Organisaation muutos tarvitsee toteutuakseen kriittisen massan ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi ensin oman muutosprosessinsa. Organisaation muutos ei ole solistista, yksi ihminen ei muuta kokonaisuutta. Ota siksi muutoksen ja organisaation suunnitteluun mukaan heti alusta lähtien johtoryhmäsi ja alijohtajasi. Johtoryhmän sitouttaminen ja koko prosessi epäonnistuu heti alkumetreillä, jos tuot jo valmiiksi pureskellun suunnitelman tiedotusluonteisena asiana ja valmiiksi päätettynä. Kun valitset muutoksessa organisaation avainhenkilöt, huolehdi siitä, että he tukevat muutosta selvästi ja julkisesti. Valitettavan usein uudelleenorganisoinnissa siirretään organisaatiolaatikoita uusiin paikkoihin organisaatiokaaviossa ja hiljaa mielessä toivotaan, että jotain parempaa tulee tapahtumaan tuloksellisesti tai toiminnallisesti. Muutoksen tavoitteet on oltava kaikille organisaation jäsenille selvät ja oman työn kannalta merkittävät, jotta muutokseen voi lähteä mukaan. Muutokseen sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä ovat mm. työtyytyväisyys, palaute ja johtajuus. Hyvä muutosjohtaja on aidosti kiinnostunut työntekijöidensä työstä, kuuntelee ja on läsnä työntekijöiden arjessa.

Muutosprosessissa on kyettävä esittämään kysymys, miksi muutosta tarvitaan, mihin muutoksella pyritään ja kuinka asetettu päämäärä saavutetaan. Muutostarpeen esille noustessa ensimmäiseksi on varmistettava muutoksen tarpeellisuus, joka on todennettava alijohtajille ja työntekijöille suostuttelevan kommunikaation ja viestinnän keinoin. Muutostarve voidaan parhaiten perustella luomalla visio halutusta tulevaisuudesta. Muutoksessa on kyettävä kirkastamaan tavoitteet mahdollisimman konkreettisesti ja viestittävä niistä mahdollisimman avoimesti ja paljon. Erittäin oleellista on, että kaikilla säilyy hallinnan tunne eli tiedetään mihin muutoksella pyritään, miten se etenee, missä vaiheessa nyt ollaan ja mitä vielä pitää tehdä ja mihin pitää vielä panostaa. Muutoksen viestinnässä on informoitava henkilöstöä ja kerrottava muuttuneista tilanteista, mutta vielä tärkeämpi viestinnän tavoite on sitouttaa henkilöstöä. Muutoksen edetessä pitää pystyä organisoimaan tilaisuuksia, joissa voidaan keskustella muutokseen liittyvistä asioista ja hakea ymmärrystä, tietoa ja vaihtoehtoja muutosasioihin. Toimivaksi on koettu esimerkiksi eri yksiköiden, tiimien ja johdon väliset tilaisuudet ja dialogit.

Muutoksen pysyvyys varmistuu, kun kaikki osallistuvat sen toteuttamiseen. Osallistuminen sitouttaa ihmiset muutokseen. Yhteisen ymmärryksen ja oppimisen aikaansaaminen kuuluu muutoksen johtamiseen. Parhaat johtajat haluavat sitoutuneita työntekijöitä yksinkertaisesti siksi, että sitoutunut henkilöstö tekee parempaa tulosta. Tutkimukset ovat toistuvasti osoittaneet selkeän korrelaation organisaation tuloksentekokyvyn ja sitoutumiseen vaikuttavien tekijöiden välillä; kuinka työntekijöitä kohdellaan, vallitseva asenneilmasto ja työn tuottavuus. Työntekijöiden sitoutumista murentavia tekijöitä ovat palkitseminen, johtaminen, työturvallisuus, työn pysyvyys, läpinäkyvät tasa-arvoiset käytännöt, henkilökohtaisen kehittymisen ja työuralla etenemisen mahdollisuudet – varsinkin, jos ne eivät ole kunnossa. Henkilöstölle on pystyttävä ilmaisemaan selkeästi ja rohkeasti, mitkä asiat muutokseen liittyen on jo päätetty, eikä niihin voi enää vaikuttaa. Toisaalta pitää erottaa ja viestiä ne asiat, joihin kaikki voivat vielä vaikuttaa ja joihin halutaan vielä uusia ideoita ja aloitteita. Lopuksi muista muutoksessa: “To win in the marketplace you must first win in the workplace.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s