Strateginen johtaminen 1: Jalkauttaminen

Jalkauta strategia niin yksinkertaisella tavalla ja kielellä, että jokainen sen varmasti ymmärtää. Älä käytä akateemisia termejä ja sivistyssanoja.

Jalkauta strategia niin yksinkertaisella tavalla ja kielellä, että jokainen sen varmasti ymmärtää. Vältä akateemisia termejä ja sivistyssanoja.

Jos strategian jalkauttaminen olisi helppoa, kaikki osaisivat sen tehdä ja yritysten taloudet olisivat paljon paremmassa jamassa kuin mitä ne juuri nyt ovat. Lukemattomat johtamisoppaat ja konsulttiyritykset lupaavat tehdä strategiasta totta ja jalkauttaa sen koko organisaation laajuudelta. Strategian luominen on vaikeaa, mutta strategian toimeenpano sata kertaa haastavampaa. Strategian jalkauttamisessa epäonnistutaan edelleen luvattoman usein ja toimeenpanoon saadaan suurilla muutosohjelmilla helposti kulumaan paljon rahaa. Tutkimuksen mukaan jopa 53% työntekijöistä ei näe yhteyttä työnantajansa strategian ja käytännön toiminnan välillä. Liian monissa yrityksissä työntekijöillä on vaikeuksia vastata, jos heiltä kysytään yritysjohdon luomasta strategiasta ja sen toteuttamisen vaatimuksista heidän jokapäiväisessä työssään. Toimitusjohtaja ei voi onnistua strategian jalkauttamisessa organisaation laajuisesti, jos ykkösketjun jäsenet eivät jaa yhteistä todellisuutta. Yksi näkee uuden strategian uhkana, toinen mahdollisuutena, kolmas ei välttämättä ymmärrä sitä, neljäs ei sitoudu ja niin edelleen. Strategian toteutumisen kannalta kriittisimpiä ja haastavampia johdon tehtäviä on strategian käsitteiden muuttaminen ymmärrettäväksi kaikille organisaation jäsenille. Strategian jalkauttamisen paradoksi onkin se, että johto suunnittelee viikkotolkulla strategiaa, jonka henkilöstö ymmärtää puolessa tunnissa väärin. Ylin johto pohtii strategiaa ja kehityshankkeita omassa piirissään kuukausien ajan, mutta unohtaa lanseerauspäivänä, että muu organisaatio kuulee asiasta ensimmäisen kerran. Strategian onnistumisen käytännössä määrittää lopulta yksilöiden osaamisen ja ymmärtämisen ohella heidän tahtotilansa. Onnistunut strategia vaatii siis taustalleen omistautumisen ja ymmärryksen strategiasta niiltä ihmisiltä, joiden tehtävä on sitä toteuttaa.

Organisaatioissa esimiehellä on tärkeä rooli strategian jalkauttajana, toimeenpanijana ja strategian viestijänä. Esimiehen vastuulla on jalkauttaa ylempää saadut strategian mukaiset tavoitteet siten, että ne vastaavat työntekijöiden perustehtäviä sekä parhaimmillaan käyttävät ja kehittävät heidän osaamistaan. Strategian tulisi ohjata myös esimiehen ja työntekijöiden jokapäiväistä työtä siten, että sopivin väliajoin mietittäisiin ja fokusoitaisiin toiminta vastaamaan strategisia tehtäviä. Onkin tärkeää kiinnittää huomiota viestinnän, viestin sisällön ja viestintätavan lisäksi myös viestintäkanaviin ja niiden tarkoituksenmukaisuuteen. Sisäinen viestintä on kaikissa muodoissa strategian jalkauttamisen etulinjaa. Huono informointi voi pilata kaiken ja herättää pelon ja vastarinnan. Jos johtaja ei osaa viestiä strategiasta, hän joutuu toteuttamaan sen yksin. Ihmiset ottavat ensin omakseen johtajan, vasta sitten vision ja strategian. Onnistunut strategian jalkauttaminen lähtee sen kollektiivisesta ymmärtämisestä. Organisaatiolla ei voi olla muuta tehtävää kuin jalkauttaa, toimeenpanna, kommentoida ja uudelleen toistaa sille asetettu strategia. Jalkauta strategia organisaatioon monta kertaa, aina kyllästymiseen asti. Esimiehen tehtävä on myös kerätä työntekijöiltään palautetta strategiasta ja sen jalkauttamisesta.

Yksinkertaistaminen strategian toimeenpanossa on kullan arvoinen asia. Strategia pitää siis kiteyttää ja tehdä johdettavaksi. Kun mission, vision ja strategian saa kiteytettyä sekä kuvattua yhdellä sivulla ja lisäksi samalle sivulle saadaan puristettua fokusalueet strategisine hankkeineen, silloin ajatus on todella kirkastunut ja ymmärretty. Konkretisoi strategia muutamaan päätavoitteeseen ja valuta ne tehokkaasti organisaatioon. Toteuta helpommat työkäytännöt heti ja vaikeammat priorisoitujen projektien avulla. Vaikka yrityksen strategia olisi kuinka erinomainen tahansa, se ei toimi, jos strategia ei istu yrityksen kulttuuriin. Kun kulttuuri ja strategia ovat vastakkain, kulttuuri voittaa aina. Strategian toimeenpano ei ole rakettitiedettä; loppujen lopuksi se on aika yksinkertaista, eikä välttämättä vaadi kalliita muutosohjelmia. Strategia ei tapahdu, vaan se tehdään, siten että toimintaa ohjataan ja suunnataan tärkeiksi katsottuihin asioihin. Haaste on siinä, että niin monta asiaa pitää saada tapahtumaan rinnakkain ja nopeammin kuin kilpailija.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s