Muutosjohtaminen 2: Osallistuminen

Riippumatta muutoksen laadusta tai tavoitteista, muutos lähtee liikkeelle ihmisestä itsestään.

Riippumatta muutoksen laadusta tai tavoitteista, muutos lähtee liikkeelle ihmisestä itsestään.

Muutoksen pysyvyys varmistuu, kun kaikki osallistuvat sen toteuttamiseen. Osallistuminen sitouttaa ihmiset muutokseen.  Hyvät osallistumismahdollisuudet päätöksentekoon vaikuttavat selkeästi siihen, millaisiksi muutosten vaikutukset työpaikoilla koetaan. Hyvät päätökset eivät useinkaan ole itsessään riittäviä. Merkityksellistä on niitä edeltävän prosessin onnistuminen. Henkilöstön tulee olla mukana jo muutosten suunnitteluvaiheessa, jotta luodaan edellytykset niiden onnistumiselle parhaalla mahdollisella tavalla. Esimies toimii linkkinä päätösten valmistelijoiden ja päätösten tekijöiden sekä työntekijöiden välillä.  Muutoksen onnistumisen avain on jatkuva ja avoin prosessi, jossa on tilaa vuoropuhelulle. Muutos töissä ei rassaa, jos työntekijä saa olla päättämässä siitä. Mahdollisuus osallistua päätöksentekoon sitouttaa, innostaa ja motivoi mukaan muutokseen.

Mahdollista muutoksen alussa henkilöstön osallistuminen muutoksen suunnitteluun, toteutukseen ja vakiinnuttamiseen. Henkilöstön mahdollisuudet osallistua työpaikan muutoksia koskevaan päätöksentekoon edesauttavat muutoksien onnistumista. Mitä enemmän ihmiset voivat itsenäisesti rakentaa suuntaraamien sisällä oman toimintansa muutoksia, sitä myönteisemmin he suhtautuvat muutoksiin. Onnistuneissa muutosprojekteissa ne ihmiset, joita muutokset koskevat, ovat saaneet osallistua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa suunnittelemaan arjen uusia toimintatapoja. Organisaation muutos tarvitsee toteutuakseen kriittisen massan ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi oman muutosprosessinsa ja ovat valmiita osallistumaan muutoksen läpiviemiseen. Organisaation muutos ei ole solistista yhden miehen showta. Yksi ihminen ei muuta kokonaisuutta. Vältä nero ja tuhat apuria -asetelmaa. Jokaisessa organisaatiossa on ihmisiä, joilla on poikkeuksellisen suuri vaikutus muihin. Heidän motivoinnistaan ja osallistumisestaan voi lähteä liikkeelle puro, joka ottaa isommat joukot mukaan ja  tempaisee heidät virran juoksuun. Organisaatiossa voi olla monta kuningaskuntaa, jotka pelaavat valtapeliä. Ne on tunnistettava ja saatava osallistumaan ja riisumaan aseensa paremman tulevaisuuden toivossa. Muutoksessa on pystyttävä luomaan tunne, että jokainen hyötyy ja noudatettava win-win –periaatetta.

Hyviä tekijöitä on suhteellisen helppo hankkia, mutta vaikein tehtävä on saada heidät pelaamaan yhteen ja osallistumaan yhdessä muutoksen tavoitteiden saavuttamiseen. Vastuunkantoon kykenevät ihmiset ovat luotettavimpia ja osallistuvat helpommin yhteistyötä vaativiin toimiin. Johtajana sinun tehtäväsi on pohtia yhdessä oman tiimin, kollegojesi sekä työyhteisön muiden jäsenten kanssa, mitkä asiat ovat muutoksessa ja mitä se tarkoittaa teidän työyhteisössänne ja siten vahvistaa osallistumista ja sitoutumista. Muutoksessa on tärkeää, että mukana olevaa henkilöstöä kuullaan. Henkilöstö on oman työnsä paras asiantuntija ja on monilla työpaikoilla ideoinut lukuisia uusia tapoja tehdä työtä. Muutos on muuten ainoa asia, joka pakottaa uusien mahdollisuuksien äärelle myös heidät, jotka eivät muuten niistä välittäisi osallistua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s