Strateginen johtaminen 2: Sodankäynnin strategia

Sodankäynnin strategia perustuu harhaan johtamisen taitoon.

Sodankäynnin strategia perustuu harhaan johtamisen taitoon.

Johtamisen ismien ja liikkeenjohdon strategioiden juuret ovat sodankäynnissä. Kaikki strategian perusperiaatteet on harjoiteltu sodassa. Busineksessa sodan opit vain kuorrutetaan kauniimpaan ja akateemisempaan muotoon. Tästä johtuen yritysjohtajat kautta maailman lukevat hyvinkin tarkkaan Sun Tsun, Clausewitzin ja muiden sotilasjohtajien ajatuksia sodankäynnistä. Yritystrategian vertaaminen sotilastrategiaan on monilta osin hyödyllistä, mutta on viisasta tuntea olennaiset erot niiden välillä. Kaikista eroista huolimatta on todettava, että yritysten kova kilpailu on monesti kuin sotaa ja molemmissa oikealla ajoituksella on keskeinen merkitys. Kaikki vain eivät ymmärrä, että sodankäynnin periaatteita ei voi soveltaa suoraan sellaisenaan liike-elämään. Pitää ymmärtää kontekstin erilaisuus ja perustavoitteet. Sodankäynnissä menestyy se kenraali, joka osaa parhaiten jymäyttää ja johtaa harhaa. Liike-elämässä taas tavoitellaan voiton maksimointia ja sitä ei saavuteta muuten kuin rehellisyydellä, avoimuudella ja asiakkaiden luottamuksella. Esimerkiksi Volkswagenin, Enron ja finanssimaailman skandaaleista vastuussa olleet johtajat ovat ilmeisesti lukeneet oman Sun Tsunsa kirjaimellisesti eli tärkeintä strategiassa on jymäyttää muita. Sodassa olet sillä strategialla voittaja ja sankari, mutta liike-elämässä se on lyhyt tie. Sotilasjohtaminen eroaa yritysjohtamisesta siinä, että yrityksen mokissa tai virheissä palaa vain rahaa ja tulos romahtaa, mutta sotatoimissa on aina pelissä ihmisten henki ja koko yhteisön olemassaolo. Sotilaallisen operaation menestys perustuu siis vahvasti petokseen, ja olennainen osa koko sodankäyntiä on petos.

Sotilasjohtamisessa strategia on oppi sodan voittamisesta ja taktiikka on oppi taistelun voittamisesta. Sotilasjohtajan on vaativassa tehtävässä hallittava ainakin hyökkäys, puolustus, viivytys, asutuskeskustaistelu ja sissitoiminta. Strategian tehtävä on estää tappio eli varmistaa voitto ratkaisutaistelussa, jotta koko sotaa ei hävittäisi. Suurta strategiaa on hävitä taistelu, mutta voittaa sota. Jos haluat voittaa taistelun, voita ensin itsellesi ystävä tai liittolainen. Sodassa pitää aina hämätä, harhauttaa tai yllättää vihollinen, jos se on mahdollista. Sellaisella taktiikalla voittaa joka kerta ja pienikin armeija saattaa tuhota isomman armeijan. Moni taistelu on voitettu tai hävitty ilman, että laukaustakaan on ammuttu. Paras strategia sodassa onkin voittaa se ilman taistelua. Sun Tsun mukaan on kolme olosuhdetta, jolloin voi ryhtyä taisteluun: Taistele vain, jos taistelun palkinto on taistelemisen arvoinen. Taistele, jos tiedät, että tulet voittamaan. Taistele, jos se on ainoa tapa saavuttaa tavoitteesi. Muista, että kahden rintaman sotaa ei pitkällä juoksulla voita kukaan. Älä siis aja liian monella rintamalla yhtä aikaa. Tee asiat yksi kerrallaan; ei rinnakkain vaan peräkkäin. Älä edes yritä saavuttaa kaikkea yhdellä kertaa. Et voi avata uusia hyökkäyssuuntia, ellei päähyökkäyssuunta ole oikeasti hallussa. Tappio on sotilasstrategiassa kuitenkin suuri opettaja ja myös monen innovaation lähde.

Mitä enemmän tiedät vihollisestasi sitä paremmassa asemassa olet. Tiedustelu on kaiken suunnittelun ja toiminnan perusta. Ilman tiedustelutietoja harhailet pimeässä metsässä ilman lamppua, karttaa ja kompassia. Sodanjohtajan pahin mahdollinen virhe on valmistautua väärään sotaan. Sodassa voiton vie se, jonka joukoilla on yhteinen päämäärä. Jos sotilasjohtajalla on selvä strategia, jota joukkojen komentajat ovat sitoutuneet noudattamaan, ei päätöksenteossa tarvitse tehdä kompromisseja vaan voidaan toteuttaa valittua strategiaa. Todellinen strategi tietää heikkoutensa, jotka voivat vääristää ja heikentää strategista ajattelua. Hän tietää, millainen sota innostaa eniten, pystyy armottomaan taisteluun ja kykenee soveltamaan erilaisia strategioita. Voittoisia taisteluja ei voi kuitenkaan toistaa. Olosuhteet ovat aina erilaiset ja muuttuvat. Mikä tänään toi voiton voi huomenna koitua tappioksi. Tilanteen lukutaito ja kyky soveltaa ovat ratkaisevia taitoja sodassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s