Muutosjohtaminen 5:Oikeat ihmiset oikeille paikoille

Muutos alkaa ylhäältä copy

The right people make great thing happen.

Muutoksesta puhuttaessa alkaa olla jo kulunut klisee, kun säännöllisesti hoetaan, että oikeat ihmiset oikeille paikoille. Riippumatta muutoksen laadusta tai sen tavoitteista, hyvä muutosjohtaja lähtee liikkeelle ihmisestä itsestään. Käytännön muutostilanteessa tämä tarkoittaa huomion kohdentamista muutoksen piirissä oleviin ihmisiin, heidän elämäntilanteeseensa ja työskentelyolosuhteisiin. Ihmisten valinta ja sijoittaminen avainpaikoille ovat kuitenkin muutoksessa kriittisen tärkeitä ja menestyksen edellytys. Lisäksi valittujen ihmisten pitää olla motivoituneita työssänsä, sillä parhainkaan potentiaali ei realisoidu ilman motivaatiota. Voidakseen toimia työssään menestyksekkäästi, täytyy ihmisellä olla kyseisen tehtävän edellyttämät kompetenssit.  Johtaja etsii muutoksessa oikeita ihmisiä, jotka mahdollistavat tavoitteiden saavuttamisen ja saavat homman toimimaan. Jotta tämä onnistuisi meidän on johtajana tai kollegana tunnettava työkaverimme ja työntekijämme. Meidän on tunnettava ne ihmiset, joiden kanssa teemme töitä. Ihmisten vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen parantaa organisaation suorituskykyä ja auttaa muutostilanteessa ihmisten sijoittamista oikeisiin tehtäviin. Epäonnistuneet henkilövalinnat tulevat kalliiksi sekä yritykselle että työntekijöille. Käsi sydämellä – tunnetko oikeasti oman henkilökuntasi? Osaatko sinä ja esimiehesi kartoittaa tarvittavan osaamisen muutoksessa ja luoda puitteet tarvittavan osaamisen kehittämiselle? Entä osaatko hyödyntää sisäistä liikkuvuutta niin, että oikeat ihmiset saadaan oikeille paikoille?

Organisaatio elää ja menestyy ihmisten kautta. Yrityksen tuntee niistä ihmisistä, joita sillä on. Muutoksessa ihmissuhteiden on oltava kunnossa. Muutoksessa pitää huolehtia, että oikeat ihmiset ovat oikeilla paikoilla tekemässä oikeita töitä oikeaan aikaan oikeassa prosessissa oikeiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Organisaation muutos tarvitsee toteutuakseen kriittisen massan ihmisiä, jotka ovat käyneet läpi oman muutosprosessinsa. Muutoksessa on erityisen tärkeää ymmärtää, että ilman hyvää johtamista ja esimiestyötä ei synny tuloksia. Työstä häviää ilo, energiaa jää vapautumatta, rohkeus ja toivo sammuvat, parhaat tekijät vaihtavat yritystä eikä kukaan kasva johtajana tai työntekijänä. Menestyneimmät johtajat aloittavat muutoksen palkkaamalla ensin oikeat ihmiset, karsimalla väärät ja miettivät vasta sitten, mihin suuntaan yritystä lähdetään kehittämään. Löydä ensin oikeat ihmiset, mieti vasta sitten, mihin suuntaan organisaatiota ja yritystä lähdetään kehittämään.

Kun valitaan avainhenkilöitä organisaation muutoksessa, pitää varmistua, että he tukevat muutosta selvästi, julkisesti ja ovat oikeasti sitoutuneita. Vastuunkantoon kykenevät esimiehet ovat yleensä luotettavimpia. Muutoksessa on viisautta luottaa ja osoittaa luottamusta oikealla tavalla. Yksi parhaista tavoista rakentaa luottamusta ja kasvattaa esimiesten ja työntekijöiden vastuuta on jakaa tietoa ja informaatiota kaikesta. Muutoksessa on erityisen tärkeää olla läsnä ja saatavilla. Työntekijöihin ja erityisesti alijohtoon pitää ja kannattaa luottaa. Näe hyvä muissa ihmisissä, ajattele muiden tunteita, ojenna auttava kätesi, välitä työntekijöistäsi, tee oikeat asiat ja laita parhaat voimat muutoksessa tuleen ja eteen. Esimerkki, teot ja toiminta puhuvat lujempaa ja varmemmin kuin sanat, joilla ei ole totuuden pohjaa. Muista aina olla lojaali ihmisille, jotka eivät ole paikalla. Huomaat muiden uskovan ja luottavan sinuun enemmän. He tietävät, ettet puhu heistäkään selän takana pahaa. Luottamuksen voi menettää vain kerran ja menetettyä luottamusta on erittäin vaikea saada takaisin. Johtajan pitää pysyä omalla alueellaan ja tehtävässä, eikä hän saa häärätä työntekijöiden alueella ja heikentää heidän motivaatiota sillä, että puuttuu yksityiskohtiin ja mikromanageraa jatkuvasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s