Strateginen johtaminen 4: Yksinkertaisuus

 

Yksinkertaisuus copy

KISS= keep it simple, stupid.

Monimutkaisessa maailmassa päätösten vaikutuksia on vaikea arvioida, mikä tekee johtajien elämästä eri organisaatiossa entistäkin vaikeampaa. Monimutkaisuuteen vastataan lisäämällä johtamisen monimutkaisuutta, mikä ei ainakaan helpota asiaa. Monimutkaisuuteen pitää vastata lisäämällä yksinkertaisuutta. Strategiatyön suurin vaikeus on yksinkertaisen strategian luominen. Strategia on helpompi viestiä, toteuttaa ja mukauttaa muuttuvaan ympäristöön kuin sen yksinkertaistaminen. Vain riittävän yksinkertainen toimii oikeasti käytännössä. Voimakkaan ja sairaan yksinkertaista, joka suorastaan loukkaa älykkyyttä, on todella vaikea luoda. Meidän jokaisen tulisi ymmärtää, että paras strateginen ajattelu on yksinkertaista, ja se on todella kullan arvoista. Kun ajatus on helmi, se on yleensä hyvin yksinkertainen. Älykäs tekee asiat monimutkaisesti, mutta viisas tekee asiat yksinkertaisesti. Älykäs selviää siitä, mihin viisas ei edes joudu. Pidä strategia siis todella yksinkertaisena. Taitoa on yksinkertaistaa, yksinkertaistaa ja taas yksinkertaistaa.

Vaikka yrityksen strategia olisi erinomainen ja yksinkertainen, se ei auta, jos strategia ei istu yrityksen kulttuuriin. On syytä muistaa, että jos kulttuuri ja strategia ovat vastakkain, kulttuuri voittaa aina. Tee yksinkertaisia ratkaisuja eli peruspeliä. Jauha peruspeliä niin kauan, että kaikki osaavat sen, ja olet itse sitä kurkkua myöten täynnä. Vision ja strategian määrittelyssä ei saa syntyä paksua strategiakäsikirjaa, vaan selkeä yksinkertainen ajatus yrityksen tulevaisuuden tahtotilasta ja tarvittavista jatkotoimenpiteistä. Toteuttamiskelpoisista tavoitteista on muodostettava mielikuva ennen kuin ne toteutetaan käytännössä. Monimutkaisista tilanteista on löydettävä yksinkertainen punainen lanka ennen kuin siitä pystyy tekemään toteuttamiskelpoisen päätöksen. Monimutkainen ajattelu vain mutkistaa työsi, ihmissuhteesi ja elämäsi. Jim Collins kutsuu monimutkaisten asioiden yksinkertaistamista siilikonseptiksi.

Kauniit ja rohkeat visiot eivät johda raivokkaita neuvostoaplodeja pidemmälle, jollei yrityksen koko henkilöstö ole sitoutunut tavoitteisiin ja keinoihin niiden saavuttamiseksi. Mitä selkeämpi strategia ja yhteinen tarina on, sitä helpompi se on ulottaa kattamaan ja kantamaan yrityksen kaikki toiminnot ja niissä työskentelevät ihmiset. Vahvassa yrityskulttuurissa on selkeät ja yhtenäiset arvot, strategia on ymmärretty ja se on kaikkien mielessä, puheissa ja teoissa. Usko kiteytetyn, innostavan ja strategian yksinkertaistamisen voimaan. Hyvä käytännön tapa strategian ja strategisten toimenpiteiden ja tavoitteiden terävöittämiseksi on tehdä strategiaprosessin lopuksi yksi strategiasivu, joka on visuaalisesti innostava ja inspiroiva. Strategiasivu on yleensä koettu killeriksi, koska se kertoo yhdellä selkeällä kuvalla yrityksen koko strategisen tahtotilan. Kun missio, visio, arvot ja strategia on kiteytettynä tekstiksi yhdelle sivulle ja lisäksi samalle sivulle on puristettu  megatrendit, painopistealueet ja strategiset hankkeet, silloin  strateginen  tahtotila on todella ymmärretty. Miksi tämä harjoitus kannattaa tehdä? Strategia terävöityy voimakkaasti, toimeenpano fokusoituu huomattavasti paremmin ja kaikki yritykselle tärkeät asiat on pystytty esittämään yksinkertaisessa ja selkeässä muodossa.

Kaikki yritysjohtajat tietävät, kuinka vaikea on  selittää monitasoisia ja -sivuisia strategisia suunnitelmia sekä numeroita täynnä olevia exel-taulukkoja keskitason johtajille ja etulinjan  ihmisille.  Ironista on se, että johto on tehnyt niitä viikkotolkulla ja ihmiset ymmärtävät ne puolessa tunnissa väärin. Siksi yksinkertainen ja kiteytetty strategiasivu on helpompi selittää ja toteuttaa. Elävän strategian tavoitteena on yhdessä johdon ja työntekijöiden kanssa luoda sellainen käytännönläheinen ja yksinkertainen strategia, johon on helppo sitoutua. Silloin se myös toimii ja inspiroi kaikkia. Yksinkertainen ja silti fiksu strategia on parhaimmillaan helposti ymmärrettävä ja mieleen jäävä. Yksinkertainen strategia on myös innostava, ihmiset alkavat miltei automaattisesti miettiä, miten he voivat omissa tehtävissään toteuttaa paremmin strategian osoittamaa suuntaa. Lopuksi on hyvä todeta Aristoteleen sanoin, että yksinkertainen ja selvä ei tavallisesti tule ensimmäisenä vaan viimeisenä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s