Strateginen johtaminen 5: Ajoitus

Oikea ajoitus copy

Menestys ei aina riipu järkeilystä vaan oikeasta ajoituksesta. Ajoitus on kaikki kaikessa.

Strategian kaksi suurinta virhettä ovat toiminnan aloittaminen liian aikaisin tai tilaisuuden hylkääminen. Strategia ja oikea ajoitus on kaiken toiminnan vuoren huippu. Strategiassa ajoitusta ei voida hallita ilman vahvaa käytännön kokemusta ja osaamista. Strategiassa ajoitus on yhtä tärkeää kuin se, mitä tehdään ja minne mennään. Oikea ajoitus säästää kuluja ja mahdollistaa hyvän tuloksen. Väärä toiminta väärään aikaan johtaa katastrofiin. Oikea toiminta väärään aikaan synnyttää vastustusta. Väärä toiminta oikeaan aikaan on virhe. Oikea toiminta oikeaan aikaan tuo aina mukanaan menestyksen. Väärä toimenpide väärään aikaan on täydellinen epäjärjestys. Oikea toimenpide väärään aikaan on suunnittelemattomuutta. Väärä toimenpide oikeaan aikaan on erehdys. Oikea toimenpide oikeaan aikaan on tuottoisa ajankäyttö. Tehdäkseen ratkaisut oikeaan aikaan johtajalla pitää olla ymmärrystä, kypsyyttä, luottamusta, päättäväisyyttä, kokemusta, oivallusta ja hänen pitää olla hyvin valmistautunut. Oikea ajoitus tekee hyvästä päätöksestä vielä paremman päätöksen. Milloin aloittaa ja milloin lopettaa, se on taito eli ajoituksen taju. Johtajuuteen kuuluu oikean ajoituksen tunnistamisen lisäksi kyky ymmärtää ajoituksen merkitys; milloin aika on kypsä suurille muutoksille, milloin taas vain pienet korjaukset ovat mahdollisia. Ajoituksessa on kyse myös tilaisuuteen tarttumisesta (carpe diem), mikä vaatii annoksen rohkeutta. Muuten tilaisuus menee sivu suun. Elämässä on aina kyse ajoituksesta. Jos se on liian aikaisin, kukaan ei ymmärrä. Jos se on liian myöhään, se on jo unohdettu. Ei ole kuitenkaan väärää aikaa tehdä oikein.

Nykyisessä hyvin nopeiden muutosten toimintaympäristössä on yhä tärkeämpää ennakoida ja tarttua haasteisiin ja mahdollisuuksiin ajoissa. Keskeistä on myös tunnistaa megatrendeistä syntyvät muutokset ja muutosten ajoitus. Yleisistä megatrendeistä on osattava tulla niin alas käytäntöön, että voidaan tehdä konkreettisia johtopäätöksiä ja ajoittaa oikeat toimenpiteet. Jos johto ei tunnista markkinoiden heikkoja signaaleja, joista kasvaa megatrendejä, kuinka se pystyy ajoissa tekemään oikeat strategiset päätökset ja ajoittamaan uuden toiminnan aloituksen? Kun oikea ajoitus ja oikean tyyppinen johtaminen kohtaavat, tapahtuu ihmeitä. Välttämättä ei riitä, että tietää, mitä pitää tehdä. Täytyy olla tarkka vainu siitä, milloin pitää tehdä. Ajoituksella on suuri merkitys liiketoiminnan kehittämisessä ja menestyksessä. Jokainen johtaja tunnustaa ja ymmärtää sen, että huominen tehdään tänään. Ne ratkaisun siemenet, joilla tulevaisuuden muutoksiin pyritään vastaamaan, kylvetään tänään. Miten voi edes odottaa satoa, jos mitään ei ole kylvetty? Harkitsetko aina ajoitusta päätöksenteossasi? Menneisyyden luvut eivät riitä enää tulevaisuuden ennakointiin. Uhkat ja muutokset tulevat aina exelin ulkopuolelta. Talousuhkia aiheuttavat suuret mullistukset; Syyrian sota, terroristi-iskut, Kreikan ylivelkaantuminen, Venäjän toiminta tai Euroopan pakolaiskriisi. Muutoksen ajoitus ja sen optimaalinen synkronointi yrityksen strategian kanssa on ehkä trendien seurannan suurin haaste. Toiminnan ja muutoksen ennakointiin tulisikin käyttää eri menetelmiä, joilla voidaan seurata trendien suuntaa, nopeutta ja laajuutta. Olennaista ei ole ennakoinnin absoluuttinen tarkkuus vaan se, että tulevaa muutosta ja sen vaikutusta markkinoihin ja yrityksen strategiaan on oikeasti mietitty ja eri vaihtoehtoihin on varauduttu. The best way to predict the future is to invent it.

The early bird gets the worm, but the second mouse gets the cheese. Tarkoittaa yrityskielellä, jos yritys on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, se tekee kaupan ja käärii voitot. Liiketoiminnasta on tullut varsinaista salamasotaa, jossa ajoitus ja yllätyksellisyys ratkaisevat nykyään eniten. Markkinoille tulon pitää tapahtua oikea-aikaisesti, jotta liiketoiminnan mahdollisuus olisi kestävä. Tuotteeseen tai palveluun liittyvää teknologiaa pitää kehittää niin, että markkinoille tultaessa teknologia, tuote tai palvelu ei ole jo vanhentunut. Toisaalta markkinoille tulo ei saisi tapahtua myöskään liian varhain. Jos aikaikkuna ei ole vielä avoinna, liiketoiminta ei käynnisty toivotulla tavalla. Pörssi on hyvä esimerkki ajoituksen taistelukentästä. Osta oikeaan aikaan ja myy oikealla hetkellä. Siinä on rikastumisen yksinkertainen laki. Pitää myös muistaa, että usein ajoitus ja kärsivällisyys kulkevat käsi kädessä. Me kaikki tiedämme, että mielihalut ja oikea ajoitus harvoin kohtaavat. Me haluamme kaiken nyt tai mielellään jo eilen. Minä, minä, tässä, nyt ja heti! Haluamme menestystä, rahaa, paremman työpaikan, unelmien talon, matkoja, seksiä tai täydellisen elämän välittömästi. Kärsivällisyys on kuitenkin valtaa, viisautta ja voimaa. Kärsivällisyys ei tarkoita toiminnan puuttumista vaan se on oikeaa ajoitusta, joka jaksaa väsymättä odottaa ja odottaa oikeaa aikaa toimia, oikeaa hetkeä nauttia oikealla tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s