Muutosjohtaminen 6: Muutoksessa ihmissuhteiden on oltava kunnossa

Ihmissuhteet kunnossa copy

Organisaatio elää ja menestyy ihmisten kautta. Yrityksen tuntee niistä ihmisistä, joita sillä on.

Hyvät ihmissuhteet ovat tärkeitä työelämässä, vaikka emme saakaan yleensä valita itse työtovereitamme. Työtovereista ei tarvitse tulla sydänystäviä, mutta kaikkien kanssa olisi kuitenkin hyvä tulla toimeen, etenkin muutoksessa tai jos työn tulos on riippuvainen yhteistyön sujumisesta. Vietämme työpaikalla suuren osan ajastamme ja on selvää, että työpaikan ihmissuhteet vaikuttavat mielialaamme ja työtehoomme. Huonosti voivaa työyhteisöä vaivaa sosiaalisen pääoman niukkuus. Epäeettiset toimintatavat, ratkaisemattomat ristiriidat, kyräilevä ilmapiiri, epäoikeudenmukaiset kokemukset ja yksin tekeminen heikentävät yhteisöllisiä voimavaroja. Tee siinä sitten välttämätöntä tai suurta muutosta! Muutoksessa on erityisen tärkeää ymmärtää, että ilman hyvää johtamista ja esimiestyötä ei synny tuloksia. Työstä häviää ilo, energiaa jää vapauttamatta, rohkeus ja toivo sammuvat ja parhaat tekijät häviävät eikä kukaan kasva johtajana tai työntekijänä.

Organisaation jäsenten välinen luottamus lujittaa yhteisön sosiaalista pääomaa. Luottamus synnyttää turvallisuuden tunnetta ja auttaa työyhteisöä keskittymään tehtäväänsä. Luottamus rakentuu tai jää rakentumatta yhdessä tekemisen kautta. Yksi parhaista tavoista rakentaa luottamusta ja kasvattaa ihmisten vastuuta on jakaa tietoa ja informaatiota kaikesta. Muutoksessa on viisautta luottaa ja osoittaa luottamusta oikealla tavalla. Luottamusta ei voi vaatia vaan se on ansaittava. Tarvitaan riittävästi kokemuksia siitä, että työtoveri on luottamuksen arvoinen. Luottamuksen vallitessa työtoverit uskovat toistensa toimivan yhteisen tavoitteen hyväksi. Luottamus on uskoa siihen, ettei työtoveria jätetä hankalissakaan paikoissa. Sen lujuus punnitaan organisaation kohdatessa ongelmia, joista puhuminen ei ole helppoa. Toisiinsa luottavat työtoverit uskaltavat olla keskenään eri mieltä ja antaa toisilleen korjaavaa palautetta. Vahva luottamuspääoma kantaa työyhteisöä muutosten ja kriisien yli. Luottamus lujittuu, kun huomataan, että vaikeistakin tilanteista selvitään yhteisvoimin. Hyvien ihmissuhteiden merkitys korostuu nykypäivän työelämässä, jossa jatkuvat muutokset, tiukat tulostavoitteet ja epävarmuus työpaikan säilymisestä synnyttävät kovia paineita ja stressiä. Näe hyvä muissa ihmisissä, ajattele muiden tunteita, ojenna auttava käsi, välitä ihmisistä, tee oikeat asiat ja laita parhaat voimat eteen. Toiminta puhuu lujempaa kuin sanat. Ole lojaali ihmisille, jotka eivät ole paikalla. Huomaat muiden uskovan ja luottavan sinuun enemmän. He tietävät, ettet puhu heistäkään selän takana pahaa. Luottamuksen voi menettää vain kerran. Menetettyä luottamusta on erittäin vaikea saada takaisin.

Ihmiseen on sisäänrakennettuna turvallisuuden tavoittelu ja kavahdamme usein muutoksia. Työllä on tärkeä rooli ihmisen elämässä paitsi taloudellisesti myös sisällöllisesti. Meillä on tarve ymmärtää ja nähdä asioiden merkitys sekä kokea tekemisemme mielekkääksi. Emme ole työelämän muutoksissa yksin, vaan toimintamme vaikuttaa myös työtovereidemme kokemuksiin ja tunteisiin. Jokaisen meistä tulee miettiä, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia liittyy tunteiden ilmaisuun työyhteisössä. Miten minun tulisi ilmaista tunteitani? Millaista ilmapiiriä luon työyhteisöön, jos maalaan pelkkiä uhkakuvia? Pystynkö ja haluanko luoda rakentavaa vuorovaikutusta ja uskonko uuteen tulevaisuuteen? Miten voin ilmaista itseäni syyllistymättä ja syyllistämättä? Millaista ilmapiiriä minä olen luomassa ja millaisessa ilmapiirissä itse haluan olla? Omalta mukavuusalueelta ei yleensä lähdetä kuin pakon edessä. Sietokyky syntyy, kun ihminen kykenee muutostilanteissa omalla käyttäytymisellään lisäämään henkilökohtaista hyvinvointiaan tai vähintään suojaamaan itseään ympäristön aiheuttamalta ylikuormitukselta. Uskallus ja hallittu riskinotto ovat kuitenkin tehokkaampia sopeutumiskeinoja kuin riskien välttely ja turvallisuushakuisuus. Tärkeimmiksi sietokykyä lisääviksi tekijäksi nousevat hyvät ihmissuhteet niin yksityis- kuin työelämässäkin. Koska turvallisuus on tänä päivänä pelkkä illuusio, on omalla mukavuusalueella pysytteleminen turmiollista.

Monet psykologit pitävät sisua lahjakkuuden ohella tärkeimpänä yksittäisenä tekijänä, joka vaikuttaa elämässä menestymiseen ja hyvinvointiin. Vastoinkäymisiä kohdatessaan sitkeät ihmiset työskentelevät lannistumatta ja menestyvät pitkällä tähtäimellä paremmin kuin pelkän lahjakkuutensa varassa toimivat. Selviytymistä tukevat myös itsearvostus ja selkeät arvot. Tiedetään, että ihmiset, jotka hyväksyvät epätäydellisyytensä ja työskentelevät omien arvojensa mukaisesti, sopeutuvat muutoksiin tehokkaammin. Kun löydämme oman selviytymisstrategiamme ja luotamme työtovereihimme, jaksamme paremmin ja koemme helpommin aitoa työniloa myös vaativissa tilanteissa.  Vastuunotto omista valinnoista auttaa meitä myös sietämään muutosta ja riskejä, joilta kukaan meistä ei todellakaan ole turvassa. Richard Bachin sanoin: ”Elämä ei vaadi sinua olemaan johdonmukainen, julma, kärsivällinen, avulias, vihainen, järkevä, ajattelematon, rakastava, äkkipikainen, hellä, avomielinen, neuroottinen, rikas, huolellinen, joustamaton, suvaitsevainen, tuhlaavainen, sorrettu, sairas, huomaavainen, hauska, tyhmä, terve, ahne, kaunis, laiska, herkkä, typerä, antelias, stressaantunut, läheinen, uuttera, manipuloiva, tarkkanäköinen, oikukas, viisas, itsekäs, ystävällinen tai uhrautuvainen. Elämä kuitenkin vaatii, että koet valintojesi seuraukset.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s