Strateginen johtaminen 7: Pysy sovitussa suunnassa

Hyökkäyssuunta copy

Älä vaihda suuntaa kuin tuuliviiri. Kuulutko takinkäätäjien ammattikuntaan? Tiedätkö miten sopuleille käy?

Strategian toteuttamisessa tulee edetä määrätietoisesti, kärsivällisesti ja hallitusti. Pahinta organisaatiolle on tänään tänne ja huomenna tuonne strategia. Ei suuntaa ja strategiaa voi vaihtaa kahden viikon välein. Jos et oikeasti tiedä, mitä tehdä, älä tee mitään hätiköityä vaan jatka vanhalla strategialla niin kauan, kun varmasti tiedät, mitä olet tekemässä. Johdon tehtävä on tasapainoilla valitun strategian ja siihen ehdotettujen muutosten ja päivitysten välillä. Johto määrittää yrityksen strategian, suunnan ja tavoitteet sekä valmentaa ja ohjaa työntekijöitään hyviin suorituksiin. Pahinta mitä organisaatio voi kokea on, että johtaja vaihtaa mielipidettä, suuntaa ja strategiaa aina tuulen suunnan mukaan. Johtaja määrittää suunnan, ja avoin keskustelu varmistaa sitoutumisen. Johtaminen määrittää organisaation toiminnan suunnan, johon ei ajauduta vaan hakeudutaan. Suuren strategin tunnistaa siitä, että hän tietää, milloin on peräännyttävä ja milloin hyökättävä ja hän uskaltaa myös tehdä sen. Hän ei kuitenkaan avaa uusia hyökkäyssuuntia ellei päähyökkäyssuunta ole hallussa. Tilanteen lukutaito ja soveltamiskyky ovat ratkaisevia taitoja. Ilman asiakkaita yrityksellä ei ole tuloja eikä töitä, ja me kaikki viheltelemme pimeässä. Lewis Carollin kirjassa Liisa ihmemaassa Liisaltakin puuttui suunta ja strategia: “Neuvoisitko minnepäin minun pitäisi mennä? ”Riippuu siitä, minne haluat päästä”, sanoi kissa. ”En minä välitä minne”, Liisa sanoi. ”Sitten ei ole väliä minnepäin menet”, kissa sanoi. ”Kunhan pääsen jonnekin”, Liisa selitti. ”Jonnekin sinä kyllä pääset, jos vain jatkat kävelemistä tarpeeksi kauan”, kissa sanoi.”

Niinpä – jos et johtajana tiedä, minne olet menossa, mikä tahansa valittu suunta vie sinut johonkin. Ellei päämääräsi ole moraalisesti oikea, kärsit lopulta vahinkoa. Kun teet oikean asian oikeista syistä, seurauksena on myös oikea tulos. Johtaja, joka ei tiedä, minne on menossa, tekee juustohöyläratkaisuja ja vaihtaa yrityksen organisaatiokaavion laatikoiden paikkaa vuodenaikojen mukaan. Onko yrityksessäsi menossa talvi- vai jo kevätorganisaatio?

Johtajan tulee osata johdattaa joukkonsa sellaisiin tehtäviin, jotka ovat asiakkaiden ja tekijöiden kannalta mielekkäitä ja kannattavia. Johtajan on siis osattava määrittää suunta johtamalleen organisaatiolle. Suunnan kertominen työntekijöille ymmärrettävästi ja heidän työhönsä liittyen on johtajan palvelutyötä. Toinen menettelytapa suunnan näyttämisessä on, että johtaja kertoo kalvosulkeisissa konsultin aikaansaaman tuotoksen akateemisella kielellä, josta tavallinen työntekijä ei ymmärrä yhtään mitään. Jälki on aika erilaista silloin, kun johtaja toimii yrityksensä ja työntekijöidensä hyväksi eikä vain niin kuin itse parhaaksi katsoo. Johtaminen vaatii aikaa ja on vaivalloista silloin, kun se tehdään oikein. Johtajan on tiedettävä myös, mitä on organisaation ketteryys? Kirppu voi hypätä monta kertaa korkeutensa, mutta norsu ei pysty samaan. Yrityksen hallituksen ja johdon tulisi aina miettiä, miksi jotkut yritykset kykenevät sopeutumaan nopeasti toimintaympäristönsä voimakkaisiinkin muutoksiin, kun taas jotkut eivät siihen pysty. Toimintaympäristön muutokset ovat nykymaailmassa jatkuvia ja usein ennalta arvaamattomia. Yrityskulttuuria ei muuteta yhdessä yössä, eikä divisioonaa käännetä vuorokaudessa. Mitä suurempi organisaatio sitä enemmän se vaatii aikaa muutosten, käskyjen ja toimenpiteiden läpimenoon. Valitse rohkeasti uusi polku, älä jää risteykseen seisomaan tai tuleen makaamaan. Selkeä suunta ja identiteetti luo yrityksen perushengen, joka vallitsee yrityksen ulko-ovelta hallituksen kokoushuoneeseen saakka. Johtaminen on toistuvaa valintaa; se ei ole pelkästään voittoja ja häviöitä, se on tekoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s