Strateginen johtaminen 8: Varasuunnitelma yllätysten varalle

Varasuunnitelma copy.jpg

Have always a plan B and a plan C. If you can´t think of at least three things that might go wrong with a solution, you don´t know what you are doing.

Tulevaisuuden hallintaan sisältyy aina yllätyksiä ja riskejä riippumatta siitä, kuinka suuria tai pieniä riskejä otamme tietoisesti. Yllättävien tilanteiden varalta suunnitelmaan pitää sisältyä varasuunnitelma. Jokaiselle suunnitelmalle pitää olla varasuunnitelma. Varasuunnitelman yhtenä tarkoituksena on estää aikaa vievä lamaantuminen, kun jokin suunnitelma pettää. Varasuunnitelma on yrityksen strategian hienosäätöä ja riskienhallintaa. Kun tiedostaa riskit, osaa ja ymmärtää luoda varasuunnitelman sekä valjastaa koko organisaation ja yrityksen mukaan eri vaihtoehtoihin. Siten yritystoiminta ei lyö turhaan tyhjää eikä sitä yllätetä housut kintuissa yllätysten sattuessa. Tällöin kaikki tietävät, kuka tekee mitäkin, miten ja milloin ja voivat olla paremmin toistensa tukena. Kaikkiin riskeihin ei voi eikä kannata varautua. Strategian suunnitteluvaiheessa on hyvä tehdä riskianalyyseja tärkeimmillä osa-alueilla ja varasuunnitelmia niiden perusteella.  Tee aina varasuunnitelma, koska hanke voi kariutua kalkkiviivoilla, eivätkä asiat aina mene toivotulla tavalla. Elämä ei ole pelkästään voittoja ja häviöitä, se on tekoja. Valitse rohkeasti uusi polku, älä jää risteykseen seisomaan tai tuleen makamaan yllätysten sattuessa vaan toimi, sillä paikalleen pysähtymistä ei ole olemassakaan. Usein liikevoima on ainoa ero voiton ja tappion välillä. Oletus riskien nollatoleranssista toiminnan suunnittelussa on merkki huonosta johtamisesta. Riskianalyysissä on tärkeää kartoittaa liiketoiminnalle tärkeimmät riskitekijät kiinittämällä huomiota riskin toteutumisen merkittävyyteen ja todennäköisyyteen. Hyvä johtaminen hyväksyy ja tiedostaa, että aina joitain riskejä ja yllätyksiä toteutuu tai tapahtuu. Se on elämää.

Yrityksen ja organisaation johtamista leimaava piirre on epävarmuus tulevaisuudesta. Johtajan keskeinen tehtävä on yrityksen toimintaan vaikuttavien epävarmuus- ja riskitekijöiden tunnistaminen ja arviointi. Riskienhallinnan tuntemattomin ja haastavin osa on aineettoman pääoman riskit ja niiden kartoittaminen. Suurimmat liiketoiminnan riskit syntyvät usein aineettoman pääoman piiristä ja siellä olevista uhkista. Aineelliset riskit, kuten omaisuus-, toiminta-, henkilö- ja osittain ympäristöriskit on yleensä hoidettu suhteellisen hyvin riskejä siirtämällä eli vakuuttamalla. Kielteisten tekijöiden synnyttämiä uhkia ja riskejä on vähennettävä, poistettava ja ennakoitava. Johtajalla on päivittäin ratkaistavana joukko huolenaiheita, ongelmia ja asioita, joista on vaikea erottaa, mitkä asiat ovat juuri hänen liiketoimintansa suuria uhkia. Pessimistin mukaan ainoa asia, minkä tiedämme tulevaisuudesta on, että se ei toteudu suunnitelmamme mukaan. Riskikartoituksen perusteella johdon on laadittava varasuunnitelma, jossa on toimenpiteet, joilla riskien toteutuminen pyritään ehkäisemään ja toimenpiteet, joilla varaudutaan siihen vaihtoehtoon, että riski toteutuu. Varasuunnitelma parantaa valmiutta ja reaktiokykyä toimia muuttuvissa olosuhteissa. Varasuunnitelman periaate ja oppi juontuu sotateorioista. Jos vihollinen toimii pääsuunnitelman vastaisesti, on myöhäistä ryhtyä tekemään uutta suunnitelmaa. Varasuunnitelma antaa valmiuden toimia välittömästi toisella tavalla, joka ei ole paniikkiratkaisu vaan huolella etukäteen mietitty vaihtoehto. Konsta Pylkkänen tiivistää hyvin Veikko Huovisen kirjassa Havukka-ahon ajattelija ajatuksen kaukoviisaudesta: ”Mitä se on? Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäköön hyvänään! Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s