Itsensä johtaminen 1: Motivaatio ja tavoitteellisuus

Motivaatio

Mikä sinua liikuttaa? Onko puukko kurkulla ainoa tapasi parantaa ryhtiä ja lisätä motivaatiota?

Motivaatioksi kutsutaan kaikkien niiden kiihokkeiden summaa, joka ajaa ihmisen toimimaan päämäärän ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteet ilman motivaatiota jäävät haaveeksi ja motivaatio ilman tavoitteita on kuin juoksisi pimeässä ilman valoa. Motivaatio ja tavoitteellisuus kuuluu yhteen kuin Turun sinappi; kahta en vaihda ja toinen on? Mitä voimakkaampi motivaatio on, sitä paremmin suorituskin yleensä etenee ja onnistuu. Motivaatio ratkaisee sen, syntyykö lopputulosta ja päästäänkö tavoitteeseen. Motivaatio on voimakas halua tehdä jotain asiaa. Motivaatio on tunne, joka saa aikaan ajattelua, liikettä, tekemistä ja tuloksia. Se on voima, joka toimii katalysaattorina sille, että jotain tapahtuu. Työskennellessä motivaation tulee olla kohdallaan tai muuten tekemiset alkavat hyvinkin nopeasti tai hitaasti mutta varmasti syödä tehokkuutta, intoa ja voimia. Jos motivaatio on heikko, työ ei palkitse ja lopputulos jää tavoitteista. Työhönsä motivoitunut yleensä menestyy omassa työssään. Ellet pysty innostumaan työstäsi, on syytä huoleen. Kilpaile itsesi kanssa; käy päättäväiseen hyökkäykseen oman ennätyksesi rikkomiseksi. Kukaan ei pysty säilyttämään innostustaan automaattisesti. Kun olet innostunut, päiväsi kuluvat nopeammin, saat enemmän aikaiseksi ja ihmiset viihtyvät paremmin seurassasi. Vedät myös puoleesi muita innostuneita ihmisiä. Huippuihmiset haluavat siirron mahdollisimman lähelle sinua. He haluavat olla siellä, missä tapahtuu ja on hauskaa. Siellä viihtyy myös innostus ja innostuksen kaverina kulkee aina onnistuminen.

Motivaatio ei synny tyhjästä. Tarvitaan jokin syy, miksi haluat menestyä, kuntoilla tai muuttaa elämääsi. Motivaatioon vaikuttavat yksilölliset tekijät, asenne ja tarpeet. Jos ja niin – motivaatiomalli toimii mekaanisessa ja suoraviivaisessa työssä, joka ei vaadi monimutkaista ajattelua. Jos työntekijä tekee jotain, siitä seuraa jotain. Siis keppi ja porkkana, siinäkö meidän parhaat motivaatiokeinomme? Tämä ei ole mielekkäin tapa motivoida, ja se johtaa useimmiten heikompiin tuloksiin kuin sisäisistä tarpeista nouseva motivointi. Sisäisistä tarpeista lähteviä hyviä motivointikeinoja ovat itsenäisyys, valta päättää omista asioista ja työn tarkoitus. Valta päättää omasta työstään, kehittyä tehtävässään ja saavuttaa jotain motivoi paljon paremmin kuin rahakannusteet. Esimiehen tehtävä on motivoida ja kannustaa työntekijöitä hyviin työsuorituksiin. Mutta onko motivaation luominen yksin esimiehen tehtävä? Johtaja ei voi yksin parantaa motivaatiota ja ilmapiiriä. Aina puhutaan esimiehen vastuusta, mutta missä on yksilön vastuu? Työelämässä on kahdenlaisia ihmisiä; niitä jotka motivoivat itseään maineen, rahan, bonusten ja tunnusten voimalla sekä niitä, jotka tekevät työtä sydämellä, palolla, intohimolla ja luovuudella. Mistä löytää flow-tila tehdä työtä sydämellä ja saada työstä itseään eteenpäin lietsova henkinen korvaus? Kadehdittava olotila.

Motivaatio on siis sisäinen tunne. Antaisitko sen muiden hoidettavaksi? Suostuisitko sinä antamaan tai ulkoistamaan kaikki sisäiset tunnetilasi ulkopuolisen hoitoon – rakkauden, vihan, motivaation? Motivoituminen lähtee aina itsestä, eikä kukaan voi motivoida toista, mutta motivoitumaan voi oppia. Motivaatio saa ihmisen aloittamaan jotakin. Se on mielenkiintoa asiaa kohtaan. Se saa ihmisen tekemään jotain, ja tekeminen tuottaa iloa ja mielihyvää. Aito motivaatio on sisäsyntyistä, ei ulkoisen voiman esimerkiksi esimiehen, opettajan tai puolison pakolla aikaansaamaa. Me voimme perustella lihavalle, miksi on tärkeää laihtua tai jankuttaa alkoholistille, miksi ei ole järkevää juoda. Ihminen toimii vasta, kun motivaatio lähtee hänestä itsestään, sisältä kumpuavana haluna muuttua. Silloin ihminen on valmis ottamaan vastaan kaikki hyvät neuvot muuttaakseen toimintaansa. Hän on motivoitunut ja löytänyt halun muutokseen. Miten sitten löydän motivaation? Esimieheltä, vaimolta, ystävältä, siis ulkopuoliselta – niinkö? Olemmeko todellakin ulkoistaneet motivaation? Jos sisäinen motivaatio on hukassa, ihmisen on syytä katsoa peiliin, tutkiskella itseään ja miettiä todella, mikä minua liikuttaa. Maailmassa, jossa elämme, pitäisi useammin katsoa peiliin. Voit huijata elinpiiriäsi vuodesta toiseen ja saada silti taputuksia olallesi, mutta palkkiosi on surua ja kyyneliä, jos huijaat kasvoja peilissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s