Itsensä johtaminen 3:Itsetuntemus ja itsetunto

Itseluottamus copy

Työntekijät tuntevat sinut, sen vuoksi ole aina aito oma itsesi. 

Johtajuuden perusperiaate on, että voidakseen johtaa muita, on kyettävä johtamaan itseään ja voidakseen johtaa itseään, on tunnettava itsensä. Itsensä johtaminen tulee siis ensin, koska tehokas johtaminen alkaa itsestä, oman sisimmän tuntemisesta. Johtajan on oltava sinut itsensä kanssa. Vahvuuksien ja vajavaisuuksien tunnistaminen auttaa tulokselliseen kehittämiseen. Oma mieli on kaiken lähtökohta. Se on tunnettava ja siihen on pystyttävä vaikuttamaan ja sitä on kyettävä kehittämään. Parhaimmillaan itsensä johtaminen tuottaa positiivista energiaa ja jaksamista sekä ulkoisesti että sisäisesti. Johtajan pitää tuntea hyvät ja huonot ominaisuutensa, käyttää vahvuuksia hyväksi ja kehittää heikkouksia paremmiksi. Haastavat tilanteet ja kokemus parantavat itsetuntemusta. Usein käsitetään väärin, että tärkeintä on ymmärtää omat heikkoutensa. Sitäkin tärkeämpää on tuntea omat vahvuutensa ja käyttää niitä. Omat heikkoudet on myös tunnettava, koska se auttaa vaikeissa tilanteissa valitsemaan tiimiin ihmisiä, joilla on tarvittavia ja täydentäviä ominaisuuksia.

Esimiestehtävissä itsetuntemuksen ja itsetunnon tulee olla hyvällä tasolla, jotta henkilöllä on valmiuksia arvioida omaa työskentelyään sekä tuntea omia vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan. Jos itsetuntemuksesi ei ole kohdallaan, et myöskään kykene arvioimaan omaa työskentelyäsi kriittisesti, saati ottamaan vastaan palautetta. Johtajan on kyettävä kuuntelemaan aidosti ja hyödyntämään saamansa palaute. Palautteen kautta oppii muun muassa ymmärtämään, miksi jokin asia saattaa muiden silmissä näyttää aivan erilaiselta. Usein esimiestä vaivaa toimitusjohtajatauti, jonka yksi kiusallinen oire on potilaan lähes täydellinen tietämättömyys siitä, miltä hänen käyttäytymisensä, mielenvireensä ja toimensa näyttävät organisaation silmissä. Esimiehen tulisi kuunnella totuus omasta itsestään, etenkin kun on varmaa, että sitä totuutta jossakin määrin laimennetaan ennen kuin se kantautuu hänen korviinsa. Itsetuntemus antaa sinulle perspektiiviä. Se on jatkuvaa omien tekemisten, lähtökohtien, vahvuuksien, heikkouksien, inspiraation lähteiden ja motivaatiotekijöiden tarkastelua. Hyvän itsensä johtajan on suhteellisen helppo olla hyvänä johtamisesimerkkinä myös muille. Hyvä itsetuntemus lisää myös hyväksyvää ja sallivaa suhtautumista muihin sekä muiden arvostamista. Itsensä tuntevalla ja tiedostavalla ihmisellä on mahdollisuus elää hyvää elämää. Kun filosofi Halekselta kysyttiin, mikä on vaikenta, hän vastasi: ”Itsensä tunteminen”. Entä helppoa? ”Toisten neuvominen.” Suloisinta? ”Onnistuminen”.

Itsetuntemus ja itseluottamus ovat siis avain hyvinvointiin sekä muiden kohtaamiseen. Omien vahvuuksien tunnistaminen sekä itsensä kehittäminen tukevat hyvää itsetuntoa. Itsetunto on tunne siitä, että on hyvä ja muille tärkeä. Se on luottamusta siihen, että pärjää ja osaa. Uskoa siihen, että vastoinkäymisistä selvitään ja kykyä arvostaa muita. Hyvän itsetunnon omaava ihminen on selvillä omista mahdollisuuksistaan sekä kyvyistään ja hänellä on voimaa ja rohkeutta hyödyntää niitä. Itseään toteuttava ja hyvän itsetunnon omaava ihminen pyrkii jatkuvasti kehittämään itseään ja oppimaan kokemuksistaan. Hän etsii kokemuksia niin töissä kuin vapaa-ajalla, vaikka tietää, että kokemus on kova opettaja, koska se antaa ensin testin ja sitten vasta opin. Mitä hullummaksi meno maailmassa menee ja mitä omituisemmiksi elämän arvot muuttuvat sitä tärkeämpää on olla oma itsensä ja tuntea itsensä. Ole rehellinen itsellesi ja säilytät itsekunnioituksesi. Ole rehellinen toisille ja säilytät toisten kunnioituksen ja arvostuksen. Rehellisyyden vaatimus on ehdoton; joko olet rehellinen tai et. Valheen verkostossa jää viimein aina kiinni. Liike-elämässä rehellisyys ja suoraselkäisyys tarkoittavat, että teet sitä mitä sanot. Tarkoituksenmukaisinta on puhua aina totta. Silloin pysyy paremmin kärryillä siitä, mitä on kenellekin sanonut. Jos alkaa valehdella, pitää valehdella kaikille samalla tavalla ja se on työlästä. Helpompaa on siis puhua totta ja olla rehellinen niin itselleen kuin muille.

Itseään pitää kuunnella, itselle pitää löytää aikaa ja itsensä kehittäminen on koko elämän mittainen matka. Tärkeintä on olla kuitenkin aito oma itsensä. Mitä heikompi tai epävarmempi johtaja on, sitä enemmän hän yrittää saada muut pitämään häntä toisenlaisena kuin hän todella on. Vaikea on ymmärtää, arvostaa ja rakastaa muita, ellei tee sitä ensin itselleen ja oivalla sitä itse. Jokainen yksilö ja sukupolvi joutuu keksimään ja oppimaan itsensä oman kantapään ja kokemuksen kautta. Jo Sokrates sanoi: ”Tunne itsesi”. Ja kuitenkin meillä menee siihen koko elämä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s