Itsensä johtaminen 5: Henkilökohtainen hyvinvointi

Hyvinvointi copy

Jokaisen tehtävä on huolehtia omasta työkunnostaan, taloudestaan ja hyvinvoinnistaan – kuuntele kehoa, liiku, harrasta, puhu, avaudu ja mietiskele.

Ihmisen hyvinvointi koostuu useista osatekijöistä, joihin luetaan yleensä henkinen, sosiaalinen, psyykkinen, fyysinen, ammatillinen ja uudistumiskunto. Hyvinvoinnin johtamisessa lähtökohtana on itsensä johtaminen. Se perustuu siihen, että tuntee itsensä, tietää vahvuutensa, mutta tuntee myös heikkoutensa ja osaa huolehtia riittävästä levosta, ravinnosta, liikunnasta ja työn ulkopuolisista ihmissuhteista. Ahneus taas vie turmioon, jos ainoa tavoite elämässä on haalia elämyksiä, rahaa, töitä ja suhteita, eikä mikään riitä. On tärkeää, että henkilökohtainen elämä ja yksityisasiat ovat tasapainossa, jotta jaksaa tehdä työtä, olla innovatiivinen ja virkeä. Tasapaino on sitä, että on hyvä olla tässä hetkessä. Tasapainossa oleva ihminen ei koe, että pitäisi tehdä enemmän tai vähemmän asioita, vaan on tyytyväinen siihen hetkeen, jossa sillä hetkellä elää. Itsensä rauhoittaminen kiireen keskellä auttaa pääsemään tasapainoon. Elämään kuuluu ylä- ja alamäkiä ja kaikki tunteet laidasta laitaan ovat inhimillisiä. Tasapaino merkitsee tyytyväisyyttä, rauhaa ja itsensä hyväksymistä keskeneräisenä ja epätäydellisenä. Se on tietoa siitä, kuka olen ja että saan olla juuri sellainen kuin olen.

Johtaminen on usein yksinäistä työtä. Selviytyäkseen työn paineista johtajan tulee huolehtia omasta terveydestään ja henkisestä tasapainostaan. Pidä huolta työkunnosta, äläkä unohda, että olet fyysinen ja henkinen olento. Väsynyt ja huonokuntoinen esimies ei pysty pitkällä juoksulla hoitamaan työtään hyvin ja itseään on vaikeampi kehittää. Jotta johtaminen onnistuu, olisi löydettävä tasapaino tehokkuuden, uudistumisen ja hyvinvoinnin välillä. Mitä Maslow opetti? Kaikki lähtee siitä, että fysiologiset perustarpeet on ensin tyydytettävä. Ideat ja kekseliäisyys liittyy itsensä toteuttamiseen, eikä nälkäisenä synny ajatuksia. Aivot tarvitsevat paitsi ponnistelua ja hyvää stressiä myös vaihtelua, lepoa ja unta. Fyysinen ja henkinen kunto kulkevat aina käsi kädessä, joten pidä huoli fyysisestä kunnostasi. Ellet pidä huolta kehostasi ja fyysisestä kunnostasi, missä olet ajatellut viettää loppuelämäsi? Pidä siis huolta itsestäsi. Kukaan muu siihen tuskin vaivautuu ilmaan omaa panostasi, paitsi ehkä rakastava vaimo. Oikea ruoka, liikunta, riittävä uni, mietiskely, terveellinen elämäntapa ja hyvä parisuhde – niistä saat elinvoimaa. Rakkautta ei voi piilottaa siellä missä sitä on, eikä sitä voi teeskennellä siellä, missä sitä ei ole. Pidä siis huoli, että parisuhteesi on aidosti kunnossa eikä se ole vain yhteinen kauppasopimus, pinttynyt tapa tai olosuhteiden pakottama kulissi. Naamasi ja koko olemuksesi paljastavat parisuhteesi tilan. Elämä on liian arvokas hukattavaksi huonoon parisuhteeseen, joka varmasti imee elinvoimasi. Toimiva parisuhde on johtajalle tärkeämpi kuin ajankohtaisen disinformaation ylikulutus (Esa Saarinen).

Älä ole huolissasi, jos toisinaan tunnet itsesi alakuloiseksi. Se on luonnon ja elimistösi tapa ilmoittaa sinulle, että hidasta vauhtiasi ja pysähdy miettimään asioitasi. Etsitkö menestystä vai merkitystä? Toinen näistä tuo onnea, toinen ei niinkään. Onnellinen elämä rakentuu mielenrauhasta. Laita asiat tärkeysjärjestykseen niin omassa elämässäsi kuin työssäsi. Vapaa-aika on yksi elintason ja elämänlaadun mittari. Opettele rentoutumaan, luovu kärsimättömyydestä, lopeta kamppaileminen, opi hyväksymään epävarmuus ja toimettomana oleminen. Taito johtaa itseään luo perustan ulkoiselle ja sisäiselle toiminnalle. Kasvata itseäsi ja luonnettasi. Se on koko elämän kestävä prosessi. Muista myös, että yksi hyvä ystävä pitää psykiatrin loitolla. Kaikki asiat, jotka yhdistävät meidät toisiin ihmisiin ja tekevät elämästä elämisen arvoisen, vaativat kukoistaakseen aikaa ja läsnäoloa. Mielen lepuuttamisen taito ja kyky tyhjentää se kaikista huolista on varmasti yksi suurmiesten tarmokkuuden salaisuuksia (J A Hadfield).

Tuntuuko sinusta usein, ettemme ole oppineet elämästä ja ihmiskunnan historiasta oikeastaan yhtään mitään? Milloin elämästämme alkoi tulla suorittamista? Miksi vasta sydänkohtaus tai jokin muu elämän käännekohta herättää meidät huomaamaan, että elämä on muutakin kuin läpisuorittamista? Työnilon tilalle on tullut puurtaminen, kilpailu ja selviytyminen. Miksi ammattiin valmistumisen jälkeen kaikki kasautuu? Pitää samanaikaisesti luoda ura, perustaa perhe, kasvattaa lapsia, rakentaa talo – elämän ruuhkavuodet. Ketkä kärsivät silloin eniten, kun molemmat vanhemmat luovat yhtäaikaa uraa? Valitettavasti elämä vain on täynnä vaihtokauppoja. Voit kuitenkin vaihtaa parempaan vain, jos sinulla on jotakin uhrattavana. Kaikkea ei voi saada. Jos todella tiedät, mitä tahdot elämältäsi, sinulle avautuu tilaisuuksia sen toteuttamiseen. Mutta vain sinä voit päättää, mikä on sinulle tärkeintä. Valitettavasti elämässä joutuu kuitenkin tekemään usein kompromissejä siinä, mitä itse tahtoo ja mitä toiset tahtovat. Kunpa ihmiset muistaisivat kuitenkin olla armollisia itselleen. Me olemme kaikki ihmisiä, joilla on omia heikkouksia ja vahvuuksia. Itselleen pitää antaa mahdollisuus myös olla onnistumatta. Aina ei voi päästä täydelliseen hallintaan, elämä nyt vain on sellaista. Epätäydellisyys on oman itsensä hyväksymistä ja täydellisyyden tavoittelu on ansa. Kun pyrkii aina täydelliseen suoritukseen, voi käydä niin, että menettää sen hyvänkin. Jos tavoitteena on täydellisyys, mukana kulkee koko ajan kalvava epäonnistumisen tunne. Ja jos pyrkii täydellisyyteen jatkuvasti, niin jossain vaiheessa se kyllä päättyy yleensä onnettomasti. Hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia ja täydellisä ihmisiä, eikä ole mitään järkeä olla hautausmaan rikkain ihminen. Kaikesta huolimatta huomenna on uusi päivä olla itselle armeliaampi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s