Itsensä johtaminen 8: Muutosvalmius

Muutosvalmius copy

Muutu, kasva ja viisastu. Älä kuitenkaan jää jumiin paniikkialueelle.

Itsensä johtaminen lähtee muutoksesta. Yksilön on aidosti haluttava muuttua, jotta kasvu mahdollistuu ja kehitystä tapahtuu. Todellinen muutos ja uudistuminen vaativat aina ajattelutapojen muutosta sekä oman osaamisen kehittämistä. Ihmisten johtamista voi parantaa siten, että tutustuu itseensä paremmin, hyväksyy omat puutteensa ja on valmis itse kasvamaan ja pitämään itsensä uusimman tiedon tasalla. ”Käärme, joka ei luo nahkaansa, kuolee” (Nietzsche). Muuta itseäsi, niin työsi ja johtajuutesi alkaa tuntua erilaiselta. Sinulla pitää olla halu ja tahto kehittyä ja uusiutua koko ajan. Kolme ominaisuutta, jotka johtaja voi saada vain ajan myötä ovat kokemus, viisaus ja nöyryys. Kehittymiseen kuuluu aina terve nöyryys, sillä kenelläkään johtajalla ei ole monopolia viisaudessa. Opi nauttimaan muutoksesta, koska ympärillä olevat olosuhteet muuttuvat vääjäämättä. Muutoksiin on siis vähintään sopeuduttava tai mieluummin oltava tekemässä tulevaisuuden liiketoimintaa. On pystyttävä toimimaan monimutkaistuvassa liiketoimintaympäristössä, eri kulttuurien kanssa ja epäselvissä tilanteissa. Esimiehenä sinun on opittava tunnistamaan trendit ja muutokset, jotka vaikuttavat työhösi ja elämääsi. Opi hyväksymään muutos, sillä se mitä emme voi estää, kannattaa hyväksyä eli ryhdy toimeen; kääri hihat ja yritä saada muutkin mukaan. Edesauta ja vauhdita muutosta ja auta niitä, jotka eivät ole ehtineet sopeutua muutokseen. Muutos on ainoa asia, joka pakottaa uusien mahdollisuuksien äärelle myös heidät, jotka eivät muuten niistä välittäisi.

Johtajuuteen kasvamisessa on kyse ihmisenä kasvamisesta. Ei voi johtaa ihmisiä, jos ei näe ihmisiä. Ei voi nähdä ihmisiä, jos ei näe itseään. Johtajaksi kasvaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, muutoshalukkuutta ja positiivisuus on keskeinen johtajuuden vaatimus. Johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kannustavuus, oikeudenmukaisuus ja palautteen antaminen. Kaikki niitä voi kehittää ja kokemuksen myötä kasvaa aina vain paremmaksi. Johtaja ei ole joka asian asiantuntija. Siihen hänellä on työntekijänsä. Hän on johtamisen asiantuntija ja muiden asioiden opiskelija. Johtajuus kehittyy päivä päivältä, ei päivässä. Kyky kasvaa, muuttua ja kehittää taitojaan erottaa johtajat seuraajista. Tavoistaan luopuminen on menestyvän johtajan viimeinen haaste. On vaikea antaa ohjat muille varsinkin, jos menestyy työssään erinomaisesti ja kokee olevansa korvaamaton. ”Ole murtunut, että tulisit ehjäksi. Taivu, jotta oikenisit. Ole tyhjä, että tulisit täydeksi. Kulunut, että uudistuisit”(Laotse).

Muutoksen kannalta on hyvä mieltää, että liikumme mukavuus-, venymis- ja paniikkialueeella. Suurimman osan ajastamme vietämme mukavuusalueella. Tämä alue on turvallinen, koska siellä asiat ovat tuttuja ja hallitsemme kaiken suhteellisen helposti. Tämän alueen ongelma on, että muutokset ovat harvinaisia, emmekä välttämättä opi uutta. Kaikkien kohdalla pätee se, että kasvakseen pitää uskaltaa mennä muille alueille. Liian kauan omalla mukavuusalueella pysymisestä voi seurata muumioituminen. Muutos ei siis tapahdu mukavuusalueella vaan kehittyminen tapahtuu venymis- eli epämukavuusalueella. Asiat eivät tapahdu meille, koska haluamme niitä vaan ne tapahtuvat, kun ryhdymme tekoihin ja olemme valmiit astumaan mukavuusalueemme ulkopuolelle. Asiat tapahtuvat, kun rohkenemme kulkea vuorta kohti, eikä odottamalla, että vuori tulee luoksemme. Jos henkilökohtaisen muutoksen pystyy pitämään ympäristön muutosta nopeampana, on syytä olla tyytyväinen. Kun vierailee riittävästi venymis- ja paniikkialueilla, oma mukavuusalue laajenee, mikä on merkki omasta kasvusta. Vasta kun olemme valmiit tuntemaan olomme epämukavaksi, on todellinen kasvu ja muutos mahdollista. Meillä tulee olla riittävästi itseluottamusta ja rohkeutta hakeutua venymisalueelle, jossa haasteet ylittävät totutut rajat. Joskus on hyvä käydä myös paniikkialueella ja ottaa vastaan todella kovia haasteita. Paniikkialueella ei kannata pelätä epäonnistumista vaan oppia selviytymään epäonnistumisista. Epäonnistuminen tulee nähdä kasvun paikkana ja todellisena uudistumisena. Paniikkialue on kaikkein stressaavin työskentelytilanne, jossa ihminen on ylikuormittunut ja tuntee, että työ on pakko tehdä, vaikka olisi kuinka uupunut. ”Jos emme muutu, emme kasva. Jos emme kasva, emme oikeastaan elä ollenkaan” (Gail Sheehy).

Olet vastuussa itsestäsi, myös omasta kasvustasi ja kehityksestä. Elämänmuutoksen aloitus joka viikko tai tipaton tammikuu kerran vuodessa ei ole todellista muutosta, jos  elää loppuvuoden niin kuin ennenkin. Ei kuukauden laihdutus, sokerittomuus tms. auta, jos tottumus valtaa elämän kaikkina muina aikoina. Lyhytaikaisen tauon vaikutukset häviävät aika nopeasti, jos ei tee pysyvämpiä elämäntapamuutoksia. Ne muutokset kannattaa tehdä pienin askelin ja rauhassa, jolloin muutoksista tulee osa arkea ja pysyviä, sillä niin hyvillä kuin huonoilla tavoilla on tapana pinttyä ajan saatossa. Anna siis muutokselle aikaa. Mikään ei kasva pellossa, jota jatkuvasti kynnetään. Jos olemme tehneet asioita tietyllä tavalla hyvin pitkään, pitäisi herätä kysymys, voimmeko tehdä ne eri tavalla tai paremmin? Emme voi tietää sitä ennen kuin kokeilemme ja ellemme ole valmiita kokeilemaan, emme saa koskaan tietää. Säilyttäkäämme siis halumme kehittyä, etsiä uusi tapoja ja välttää passivoivaa urautumista. Meidän jokaisen tulisi päättää päivä samaan rukoukseen kuin AA-kerhon jäsenet päättävät tilaisuutensa: “Jumala suokoon minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa se, mitä voin ja viisautta erottaa nuo kaksi toisistaan.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s