Asiantuntijaorganisaation johtaminen 3: Asiantuntija

Palkkataso64

Asiantuntija on henkilö, joka kertoo, mitä hän ei voi tai halua tehdä ja mitä sinä et voi, etkä osaa tehdä.

Yhteiskuntamme on jo asiantuntijoiden yhteisö. Esimiehen on hyvä tiedostaa ja tuntea johtamisen kannalta, millainen tyyppi on asiantuntija. Asiantuntija on henkilö, jolla on kanssaihmisiään selvästi perusteellisemmat ja laajemmat tiedot joltakin alalta. Asiantuntija pystyy usein tunnistamaan ongelmia ja ratkaisemaan niitä tehokkaasti. Asiantuntijan työ on analysointia, ongelmanratkaisua, suunnittelua, toteutusta, asioiden yhdistelyä sekä uuden luomista. Asiantuntijan osaaminen on kykyä hallita kokonaisuuksia ja oppia jatkuvasti lisää sekä kykyä hakea tietoa. Myös kyky reflektoida olemassa olevaa tietoa ja lähdekritiikki ovat tärkeitä taitoja. Asiantuntijalta odotetaan oivalluskykyä ja innovaatiota hänen erikoisalaltaan hankkimansa oppineisuuden, tiedon ja kokemuksen johdosta. Asiantuntijassa yhdistyvät siis tieto, kokemus ja ilmaisukyky. Ilmaisukykyä asiantuntija tarvitsee asiayhteyksien selvittämiseen tai ratkaisun esittämiseen puhumalla, kirjoittamalla, kuvilla tai grafiikalla. Mitä enemmän asiantuntijuus perustuu omakohtaisiin kokemuksiin yhdistyneenä hankitun tiedon ja opin sisäistymiseen, sitä parempi perusta asiantuntijuudella on. “Asiantuntija on henkilö, joka on tehnyt kaikki mahdolliset virheet, mitä voi tehdä hyvin kapealla alueella.” (Niels Bohr)

Asiantuntijuus on siis taitoa, joka kehittyy pitkällisen kokemuksen ja sisäistyneen tiedon myötä. Asiantuntijan työ on usein hanke- tai projektiluonteista, josta hän haluaa vastata itsenäisesti. Asiantuntija haluaa päästä eteenpäin omassa työssään ja nähdä, että hän saa ongelman ratkaistua ja työnsä valmiiksi. Hän haluaa saada työstään kiksejä ja erityisen tärkeää on tunne, että on saanut jotain konkreettista aikaan. Kaikki esteet, jotka tulevat asiantuntijan tielle, ovat henkilökohtaisia loukkauksia ja vaarantavat nopeasti asiantuntijan innostuksen tai saavat hänet sisuuntumaan. Huippuasiantuntijat taas suhtautuvat tekemisiinsä hyvin intohimoisesti tai jopa maanisesti. Tämä intohimo, energia ja luovuus olisi esimiehen pystyttävä ohjaamaan yrityksen tavoitteiden suuntaan. Itsemääräämisoikeus, vaikutusmahdollisuudet, omista asioista päättäminen, omien töiden suunnittelu, mielenkiintoiset ja haasteelliset työt, työn joustavuus, oma kasvupolku, uuden oppiminen, palaute ja koko organisaation toimintaan vaikuttaminen ovat tärkeitä asioita asiantuntijaorganisaatiossa ja asiantuntijoille. Tämä ei merkitse sitä, että ohjeistuksen ja mittaamisen pitäisi olla vähäistä. Asiantuntijat ymmärtävät kyllä, että perusmenetelmien, tavoitteiden mittaaminen ja työpaikan rutiinien pitää olla hyvin ohjeistettuja ja pelisäännöt sovittuja. Välillä esimiehellä täytyy olla myös rohkeutta toimia vastoin asiantuntijoiden neuvoja ja onkin suurta viisautta tietää, milloin asiantuntija on ihan “mettässä”. Erityisen tuskaista on johtaa joka alan asiantuntijaa, joka luulee tietävänsä ja osaavansa kaiken. ”Kyllä jokainen idiootti osaa ajaa suoraan, mutta pitää olla asiantuntija osatakseen ottaa kurvit”.

Asiantuntija voi toimia organisaation millä tasolla tahansa. Asiantuntijat aiheuttavat erityisiä haasteita johtamisen kannalta. Johtamisen kannalta on vaikeaa välillä löytää niitä keinoja, joilla asiantuntijat saadaan tekemään työtä yritykselle eikä itselleen. Erityisesti asiakaspalvelu ja myyminen ovat myrkkyä asiantuntijalle ja ne ovat monen asiantuntijan epämukavuusaluetta. He kokevat, että myyntityö on tuputtamista, puhelinterroria ja päätöntä kylmän ovenkahvan repimistä. Asiantuntijat kokevat joutuvansa myymään pakosta ja suhtautuvat siksi myymiseen väärin. Ironista on kuitenkin, että asiantuntija myy käytännössä omia asiantuntijapalvelujaan, jos ei asiakkaille niin ainakin yrityksen sisällä muille työntekijöille. Tästä johtuen hän tarvitsee yleensä hyvää johtamispalvelua tuottavan esimiehen. Asiantuntijaan voi vaikuttaa vain hänen oman maailmansa kautta. Esimiehen pitää ymmärtää ja tuntea asiantuntijoidensa sisäistä maailmaa, sillä asiantuntijaorganisaation riippuvuus henkilöstöstä on suuri ja osaavien henkilöiden löytäminen ja korvaaminen on haastavaa. Erityisinä haasteena esimiehelle on asiantuntijan sitouttaminen organisaatioon. Asiantuntijat ovat keskimäärin vähemmän sitoutuneita organisaatioon kuin ammattitehtävissä tai avustavissa tehtävissä toimivat. Asiantuntijoille on tärkeämpää asiantuntijuutensa toteuttaminen kuin organisaatioon sitoutuminen. Asiantuntijalla saattaa olla vaikeuksia hahmottaa itseään osa organisaatiota tai ryhmää. Hän toimii mielellään yksin luottaen omaan asiantuntijuuteensa. Yhteistyö eri asiantuntijoiden välillä on kuitenkin yhä välttämättömämpää työn virtualisoituessa ja teknologisoituessa. Uusi tieto luodaan usein eri asiantuntijoiden yhteistyönä. Esimiestyön kannalta onkin yhä kriittisempää, miten edistää asiantuntijoiden yhteistyötä ja kehittää asiantuntijayhteisöjä.

Haasteita esimiehelle ovat myös asiantuntijan toimenkuvan määrittäminen, asema organisaatiossa, motivointi ja palkitseminen. Asiantuntijan palkitseminen on paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi myyjän. Asiantuntijoiden suorituskyvylle ei aina ole helppo löytää sopivia mittareita. Roolin ymmärtämistä helpottavat kyllä selvät organisaatiokuvaukset ja säännölliset tehtävien ja toimenkuvan määritykset. Asiantuntijoiden työtyytyväisyyden kannalta oma tiimi ja siinä vallitseva ilmapiiri ovat myös hyvin tärkeintä. Asiantuntija hakeutuu yleensä mielellään arvostamiensa kollegojen läheisyyteen. Pidemmälle edenneiltä ja paremmilta kun voi oppia paljon lisää ja uutta. Paras asiantuntija on innovaattori, joka on hieman edellä muita osamisalueensa tutkimisessa ja soveltamisessa. Asiantuntijalle on tärkeää arvostus, joka näkyy saaduissa palautteissa ja palkinnoissa. Hyvä asiantuntija osaa pitkälle arvioida työnsä laatua ja aikaansaannoksia, mutta kaipaa silti esimiehensä ja työtovereidensa antamaa palautetta ja hyväksyntää.Usein asiantuntija kokee saavansa liian vähän palautetta.”Jokainen ammattilainen on kerran ollut amatööri ja jokainen asiantuntija on kerran ollut aloittelija. Joten haaveile isosti ja aloita asiantuntijaksi kasvu heti”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s